Сензацията в тазгодишното издание на "Ролан Гарос" Лусие Шафаржова успя да се класира на финала, след като елиминира и Ана Иванович. Световната №13 не само, че детронира шампионката Мария Шарапова, но днес се справи и със сръбкинята, побеждавайки я със 7:5, 7:5.

По този начин Шафаржова се превърна в първата чехкиня, която ще се бори за титлата на "Ролан Гарос" от 1981 година насам. Лусие никога досега не беше достигала финал на турнир от Големия Шлем. За трофея тя ще спори със Серина Уилямс.

"Все още не съм го асимилирала. Постепенно и това ще стане. Просто усещането е невероятно. Щастието ми не може да се опише, нереално е. След 12 години в професионалния тур най-сетне достигнах до първия си финал в турнир от Големия шлем. След толкова време човек оценява нещата повече, така мисля", призна Шафаржова.

Шафаржова ще се присъедини към компанията на Квитова в Топ 10 на ранглистата и това ще е първият случай от октомври 1989 година насам, в който две тенисистки от Чехия са сред първите десет в класацията на WTA. Тогава това правят Хелена Сукова и Ямна Новотна.