Хуан Мартин дел Потро сътвори голяма сензация на Игрите в Рио де Жанейро, елиминирайки световния номер 1 Новак Джокович - 7:6(4), 7:6(2). Аржентинецът дълго време беше измъчван от здравословни проблеми и се срина от 4-ата до 141-ата позиция в световната ранглиста, която заема в момента.

"Вечерта беше страхотна от самото начало", каза след големия успех Дел Потро.

"Откакто беше изтеглен жребият, очакванията и вълнението бяха големи. Не очаквах да победя Новак. Честно казано съм изненадан от нивото на игра, което демонстрирах. В крайна сметка след всички усилия, които положих, за да се върна на корта, сега успях да победя световния номер 1", не скри вълнението си 27-годишният аржентинец.

"Отново усетих, че съм способен да играя срещу най-добрите в света. След всичко, през което преминах с китката си, не мога да повярвам къде съм сега. Форхендът ми работеше чудесно. Когато удрях топката, публиката ме подкрепяше от трибуните. Хареса ми много. Даде ми допълнителна мотивация. Това бе мечтана вечер за мен", продължи Дел Потро.

"Джокович е невероятен шампион. Приятели сме от дълго време. Знам колко важна е за него Олимпиадата. Той искаше това злато, но мисля, че си дава сметка и за усилията, които аз положих през последните години. Говорихме си често по време на възстановяването ми след операциите на китката. Винаги съм бил благодарен за думите му. Уважаваме се много и мачът, който направихме, е впечатляващ от всяка една гледна точка", завърши аржентинецът, който във втория кръг ще се изправи срещу Жоао Соуса.

Схема, резултати и програма на тенис турнира (мъже) в Рио
Схема, резултати и програма на тенис турнира (жени) в Рио