Финалистът на "Ролан Гарос" Рафаел Надал не скриваше щастливата си усмивка след маратонския мач срещу Новак Джокович. Испанецът победи световния №1 с 6:4, 3:6, 6:1, 6:7, 9:7.

"Това е много специален момент за мен. Комплименти за Новак Джокович, който за пореден път доказа, че е голям шампион. Той много искаше да вземе трофея тук, на "Ролан Гарос", но аз му попречих. Сигурен съм, че Ноле ще спечели друг път. Ще има тази възможност, коментира Надал. - Все още не мога да осъзная какво направих. Беше ми изключително тежко. Новак е голям шампион. Надявам се, че се е получило зрелище и публиката е останала доволна. Моята победа стана възможна благодарение на тези невероятни зрители."

Надал бе попитан и кого иска да срещне като съперник на финала. Това може да стане безпрецедентна осма титла в Париж за Краля на клея.
"Не мога да кажа с кого искам да срещна на финала - дали Жо-Вилфред Цонга или Давид Ферер. Който и да се класира за финала, съм сигурен, че ще се получи невероятно зрелище. Искам да благодаря на всички, които бяха зад мен, когато бях долу. Невероятна подкрепа ми оказаха всички. Нито за момент не загубих вяра в себе си, въпреки изключително тежките моменти, които имах през миналата година. Невеятно съм щастлив. Никога няма да се уморя да печеля тук, на "Ролан Гарос", подчерта Рафа. Той общо 17 финала на турнири от Големия Шлем, 11 от които спечелени. Ако грабне трофея в Париж, Надал ще се превърне в единственият тенисист в историята с осем титли на един и същи турнир от Големия шлем, а общият му брой победи на Откритото първенство на Франция ще е 59 или с една повече от рекордьорите по този показател Федерер, Пиетранджели и Вилас. Рафа обаче има една-единствена загуба.