Днес започна 133-ото издание на най-стария турнир от Големия шлем - „Уимбълдън“. Единствената от Топ 4 на надпреварите в тениса, която се играе на тревни кортове, води началото си от 1877 година. „Уимбълдън“ е олицетворение на история и традиции. Турнирът на „Ол Инглънд Клъб“ е известен със своя консерватизъм. Някои от порядките са толкова характерни, че никога не се променят.

„Най-важният турнир от всички в календара“, твърди германската легенда Борис Бекер.

„Това е мястото, което се оказа повратно в живота ми“, допълва Андре Агаси.

Защо „Уимбълдън“ е толкова специален? Отговорът на този въпрос едва ли е еднозначен, но все пак турнирът се провежда в Англия. Подобно на футбола, крикета и ръгбито, тенисът също започва историята си от Великобритания. Правилата на съвременния спорт са създадени в Бирмингам през XIX век.

На мястото, където се провежда турнирът - „Ол Инглънд Клъб“, витае усещане за история, каквото не може да бъде почувствано на нито едно друго място. Освен това се играе на трева, оригиналната настилка за тенис. Спечелването на титлата от „Уимбълдън“ автоматично превръща всеки един тенисист в легенда.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Традициите до такава степен се почитат в тревния турнир от Големия шлем, че някои неща не се променят никога или доста по-късно от останалите места. Шампионите от „Уимбълдън“ не задържат шампионския трофей за себе си. Той остава в музея на „Ол Инглънд Клъб“. В периода 1949-2006 година победителите взимат миниатюрна реплика на купата (с диаметър 20 см). От 2007 година шампионите получават реплика, която е в мащаб 3/4 в сравнения с оригиналния трофей.

Едно от най-стриктно спазваните правила на „Уимбълдън“ е това за облеклото. Тенисистите са длъжни да играят с бяла екипировка. През годините редица играчи опитваха да заобикалят тази част от регламента, използвайки цветни клинове, ръкави или кърпи за глава. Това правило често пъти е предизвиквало гневни реакции не само сред тенисистите, но и сред производителите на екипировка. Поддръжниците на белите екипи обаче са значително повече от критиците.

„Уимбълдън“ е мястото, на което се научих да нося бяло, да се кланям и да уважавам традициите. Този турнир представлява еволюция на собствения ми живот. Да спечеля трофея през 1992 година беше едно от най-великите преживявания през кариерата ми“, призна Андре Агаси пред „Си Ен Ен“ преди няколко години.

Стриктни правила за облеклото има не само за тенисистите, но и за посетителите в официалната ложа. За там също има строго определен дрес код. През 2015 година негова жертва стана шампионът във Формула 1 Люис Хамилтън. Британецът трябваше да присъства на мъжки финал между Роджър Федерер и Новак Джокович, но не беше допуснат до ложата. Хамилтън беше облечен с фланелка и яке, а според правилата за присъствие в ложата трябва да носи риза, вратовръзка и официални обувки.

„Уимбълдън“ е единственият турнир, при който схемата не се дели на мъжка и женска на сингъл и двойки. На „Ол Инглънд Клъб“ половете са разделени на дами и господа. Освен това тенисистките от женски пол винаги се обявяват според семейното им положение – госпожица и госпожа. Интересното е, че обръщението "господин" се използва за мъжете единствено ако са аматьори. "Господин" се използва за професионален тенисист само при заявено желание за разглеждане на ситуация с „ястребово око“.

Организаторите на „Уимбълдън“ не само държат на традициите, но и на дългогодишните партньорства. Компанията „Slazenger“ доставя топките за турнира от 1902 година, а „Robinsons“ снабдява с безалкохолни напитки от 1935 година.

Като стана дума за топки, трябва да се уточни, че всяка година „Slazenger“ приготвя над 54 000 топки за „Уимбълдън“. Използваните топки се дават на благотворителен търг. С топките е свързана и едно от традициите, които трудно са били премахнати. Международната федерация по тенис (ITF) въвежда жълтите топки през 1972 година, но на „Ол Инглънд Клъб“ продължават да играят с бели до 1986 г.

Тревният турнир от Големия шлем е мястото, където могат да се видят най-много кралски особи. Именно с тях е свързана друга традиция, която е променена през 2003 година. Дотогава всички тенисисти, играещи на централния корт, са били длъжни да се покланят пред официалната ложа. След това това задължение отпада и се използва само в случаите, когато в ложата седи кралица Елизабет II или принцът на Уелс Чарлз. Трябва да се отбележи, че тази промяна е направена от президента на „Ол Инглънд Клъб“. Длъжността се заема от херцога на Кент принц Едуард, който е първи братовчед на кралицата.

Сред феновете на тениса ягодите със сметана винаги се свързват с „Уимбълдън“. Всяка година по време на турнира се консумират 34 тона ягоди и 10 000 литра сметана.

„Ол Инглънд Клъб“ има и скрито оръжие, което често пъти остава скрито за зрителите. Това е един от най-ценните служители на организаторите на „Уимбълдън“. Става дума за ястреба Руфъс. Неговото задължение е да лети над кортовете и да не допуска досадните гълъби да пречат на тенисистите.