Заместник председателят на Българската федерация по тенис Мариана Печиян коментира пред БЛИЦ намеренията на Григор Димитров да участва в конкурса на "Академика 2011" за наем „Националния тенис център“ в Борисовата градина.

"Моето мнение не е по-различно от мнението на УС на федерацията. Няма лошо да кандидатства - има конкурс, има условия, на които да отговаряш, има цена. Моите уважения към Григор Димитров, макар след тези действия да не съм сигурна дали да го уважавам толкова. Но не съм сигурна и дали той знае за цялата тази работа. 

Правят ми впечатление няколко неща. 

Първо - това е грандиозен проект, който се появява в сайт, за който никой не е чувал. Това е новина от национално значение. 

Второ - кой представя този проект? Изпратено е от ПР-а Асен Григоров. а зад него ще видите кой стои в цялата организация. Той е част от УС на "Малееви". Което ми е много интересно. знаете, че сме в дългогодишен конфликт с тях, но аз лично не съм в конфликт с мениджъра на Григор - Георги Стоименов. Обявява се едно дружество, а в същото време на територията едни кортове има две сдружения и две ООД-та. Това стои несериозно", започна Печиян.

"Ние имаме различни цели от тях. Федерацията ни е със 100-годишна история, развиваме спорта в национален мащаб. Имаме 115 клуба, развиваме тренировъчна и административна дейност. Подготвяме и бизнес план за "Национален тенис център". Организираме и средно по 50 международни състезания. И ни упрекват, че нямаме нужните финанси, но две банки стоят зад нас. Имаме социална политика. Нашето е съвсем различно от тяхното. Едно примерно спечелване на такива кортове от тяхна страна значи унищожаване на федерацията ни.

Като се отворят офертите, ще видите сериозността на федерацията. Предлагаме голяма инвестиция. А неговото направление е към създаване на академия. През 2017 година пак излязоха с гръмки неща, но до ден днешен няма нищо. Едното сдружение е с приход 41 000 лева. Несериозно е. Създадоха фондация "Григор Димитров", но тя няма дейност и не е насочена към тениса. Самият Григор дари само 1000 лева за тази фондация. Явно имат друга цел с нея и с искането да вземат кортовете", продължи тя.

Начален Бонус до 1000 лв. за онлайн казино игри от efbet

Дали имам как да работят заедно?

"Как да го направим? Нека дойдат и да изразят желание. Стоименов дойде да види кортовете и не изяви никакво желание за контакт. А се познаваме всички. 

Но няма как да е съвместно, защото имаме различни цели. Ние работим с български деца, те международно. Ние знаем целите си, те искат съвсем друго. Той е човек с пари, а за целта, която има, няма да стигнат тези 13 декара. Трябва да се изградят хотели, още спортни площадки, терени за обща подготовка. Това не може да стане на територията на тези кортове. 

Григор има пари. Да си купи парцел в София - 40 декара и нека си изгради академията, която иска. При нас говорим за масовост, за това да накараме децата да обичат спорта и тениса. Той иска да изгражда състезатели. Неговата дейност е след нашата. Той може да е надграждане след федерацията. Ние можем да му свършим черната работа, а той после да ги направи състезатели. Нашата цел не е да печелим, ние имаме социална дейност. А знаем каква ще бъде цената, ако друг вземе кортовете. Отделно 80% от нашата инвестиция ще отиде в общината за развитие на културното наследство от национално и световно значение.

В цялата тази ситуация прозират интересите на мениджъра на Григор Димитров. Даже не знам дали Григор е напълно запознат с всичко. Но нека кандидатстват, няма лошо", завърши Мариана Печиян.