Шефът на българската федерация по тенис Стефан Цветков говори ексклузивно пред БЛИЦ за бляскавото завръщане на Цветана Пиронкова на корта, за популярността на Григор Димитров и за предстоящия с голям интерес турнир у нас Sofia Open от 7 до 14 ноември. Както и дали кризата заради пандемията с коронавируса се отразява върху работата на родната централа по тенис.

ЗА ЦВЕТИ ПИРОНКОВА
„Аз лично не познавам такъв случай в историята на професионалния тенис – след тригодишна пауза заради майчинство да се завърнеш по такъв триумфален начин. И то не къде да е, а на турнир от Големия шлем, в Ню Йорк. Да не забравяме, че Цвети е на 33 години. Тя със сигурност изживява втора младост и то каква. Обикновено ти трябва време да възвърнеш формата си, да се адаптираш, за да започнеш отново да побеждаваш, а не просто да играеш тенис. Но нашето Цвете, което е чиста и добра душа, прояви характер, воля и спечели сърцата на феновете. Затова те толкова много я обичат. Аз се радвам, че Пиронкова ще участва и на „Ролан Гарос“ и вярвам, че и там ще остави следа, защото може да победи всеки и може да се представи на високо ниво на различните видове настилки“.

Winbet - на един клик разстояниe! (18+)

ЗА ГРИГОР ДИМИТРОВ
„Гришо е световно явление. И като талант, и като харизма, и като известност. Да извинява Христо Стоичков и да не ми се обижда, но в момента Григор е най-разпознаваемият и най-популярният български спортист в света. А вероятно не само спортист, но и въобще. Той не само е добър тенисист, а и привлекателен мъж, което е от особено значение за рейтинга на всеки човек. Търсят го големи спонсори не само заради играта му, а заради харизмата, която му е дар от Бога. Надявам се да достигне колкото се може по-надалеч на турнира в Рим, а след това в края на септември и в началото на октомври и в Париж на „Ролан Гарос“.

ЗА SOFIA OPEN 2020
„Ще открехна само леко завесата пред вашите читатели и ще призная, че се очертава това да бъде най-силният турнир, провеждан в България. На 12 октомври ще обявим списъка с участниците. Не искам обаче да избързвам и да назовавам конкретни имена, защото списъкът е плаващ и всичко може да се случи. Но е много вероятно в София да пристигнат асове на световния тенис. Нашето желание е да има публика, но всичко зависи от това каква ще бъде ситуацията с коронавируса. Ако тя се запази като в момента, вероятно ще има зрители по трибуните. Но ако се усложни – няма как…“

ЗА РОДНАТА ФЕДЕРАЦИЯ
„Създадохме нова структура, извършихме административни промени, които съвсем скоро Юлиан Михов (б.р. – член на Управителния съвет на федерацията) ще обяви. Сменяме приоритетите, залагаме на нови неща. Но изчакайте до другата седмица, когато ще стане ясно официално за промените.  В тези тежки времена, в които живеем, времена на икономическа криза в глобален мащаб, намирането на спонсори е труден ход за реализиране. Но аз съм оптимист, винаги съм бил оптимист и вярвам, че въпреки всичко българският тенис не само ще го има, но и ще продължи да се развива!“.