Тенис звездата Каролин Вожняцки е била диагностицирана с ревматоиден артрит преди US Open. Това разкри самата тя след края на сезона, който дойде при поражението от Елина Свитолина в последния мач от груповата фаза на финалния турир на WTA в Сингапур. 

„В началото бе шок. Точно когато си мислиш, че си тенисистката в най-добра физическа форма, или поне така си мисля, и изведнъж трябва да се справяш с това“, разказа датчанката.

„Нещата са такива, каквито са и ще трябва да се справям. Има начини да се почувствам по-добре.“

Ревматоидният артрит (РА) е прогресиращо заболяване, което причинява хронично възпаление на ставите. Най-общо той засяга по-малките стави на тялото, като тези на пръстите, палците, китките, краката и глезените; системният характер на заболяването обаче означава, че то може да засегне цялото тяло, включително вътрешните органи и съдовата система.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

Ревматоидният артрит е една от групите заболявания, класифицирани като автоимунни заболявания, при които тялото погрешно атакува собствената си имунна система.

„След US Open ми трябваше време да разбера какво се случва. Видях се с един от най-добрите лекари и започнах лечение. В края на краищата ситуацията не е идеална, а като си професионален спортист още по не е, но правиш план и решаваш как да действаш.“

„Продължаваш напред и се научаваш да живееш с това“, завърши Каро.

Возняцки е доволна, че е открила заболяването рано. "Не исках да говоря за него през годината, защото не исках да давам предимство на някого или да си мислят, че не се чувствам добре, но се чувствам добре."

"Научаваш се как да се справяш след мачовете. Някои дни се събуждаш и не можеш да станеш от леглото, трябва просто да знаеш какво е, но други дни си живееш и си добре. Дори не го усещаш."

"Така че е много за възприемане. Сега съм доволна, че сезонът приключи и мога да го контролирам в известна степен и да измисля план как да го контролирам дори по-добре в бъдеще. Някои хора влизат в ремисия и при някои хора спира, заболяването няма да стане по-лошо или ако стане, ще бъде бавно. Медицината в днешни дни е невероятна, така че не съм притеснена. Това е страхотно. Просто трябва да си наясно.", добави още Вожняцки.