Настоящият сезон ще бъде последният в професионалната кариера на Кики Бертенс. Това сподели самата тя в специално изявление, публикувано на страницата ѝ в Instagram. Нидерландката призна, че пандемията от Covid-19, както и хроничните ѝ проблеми са ахилесовото сухожилие са били основните фактори за окончателното решение, което е взела след Ролан Гарос.

1000 лева Oнлайн казино Бонус от efbet

„Здравейте на всички. Бих искала да споделя с вас, че взех решението този сезон да бъде последният в моята кариера. Винаги съм изисквала максимума от себе си, но резервоарът вече е празен. Балансът между упоритата ежедневна работа на корта и удовлетворението, което получавам от нея, вече не съществува. Напълно готова съм за следващия етап от живота си. Следващите турнири, в които ще участвам, са Ийстбърн, Уимбълдън и Олимпийските игри. След това заедно с екипа ми ще преценим дали съм се възстановила достатъчно, за да изиграя и останалата част от сезона. Ще дам всичко от себе си, за да завърша кариерата си по- възможно най-добрия начин“ – написа 29-годишната тенисистка.

Бертенс е достигала до №4 в световната ранглиста, което я прави най-високо ранкираната нидерландка в историята. Тя е печелила общо 20 титли – десет на сингъл и още толкова на двойки, като най-значимите ѝ индивидуални трофеи са тези от турнирите в Синсинати и Мадрид. В момента Бертенс е №20 в световната ранглиста.

„Знам, че ще ми бъде трудно отново да постигна успехите, които имах в миналото. Причината за това не е само контузията. Осъзнах, че в живота има и по-важни неща от тениса. Мисля, че много от тенисистките, чиято кариера е била толкова дълга, се чувства по същия начин. Когато си по-млад е лесно да се завърнеш, след като си бил откъснат от играта за известно време. Ако не беше пандемията, може би щях да играя още две или три години.

Не знам. Когато бях в обичайния си ритъм ми беше лесно да участвам в по 30 турнира на година. След такова дълго прекъсване обаче тялото ти има нужда от време, за да се адаптира и това е много трудно. Осъзнах, че вече ми е много по-приятно да си бъда вкъщи отколкото да полагам непрестанни усилия да пддържам форма и да се боря с контузии. Време е за следващия етап от живота ми и съм готова за това“ – каза Бертенс пред сайта на WTA.

„Наистина чувствах, че ми предстои много добра година. След това обаче дойде Covid и всичко се промени. Дадох си дълга почивка, защото се нуждаех от нея. С цялата тази неизвестност обаче беше много трудно да намирам мотивация да тренирам всеки ден. Реших изобщо да не се занимавам с тенис за известно време и, честно казано, това ми хареса“ – сподели родената във Ватеринген тенисистка.

„Наистина вярвах, че съм силна и че мога да се възстановя от това по-бързо от всеки друг. За съжаление обаче действителността беше друга. Ако да даваш 100% от себе си всеки ден вече не е достатъчно и работата не ти носи удоволствие, трябва да се запиташ защо продължаваш да го правиш. Аз си зададох този въпрос, но не намерих отговор“ – разказва бившата №4 в света.

„Наистина се радвам, че кариерата ми може да приключи по този начин. Надявам се, че ще мога да запиша още няколко добри резултата, преди да се оттегля. Дори това да не се случи обаче, пак ще бъда горда от постигнатото. Да играя на Олимпиадата заедно с Деми ще бъде наистина страхотно. Да споделя този момент с нея и да сложа край на кариерата си на такъв форум, обградена от добри приятели, би било чудесно. Надявам се, че ще успеем да постигнем нещо голямо в Токио“ – завърши Бертенс.