Очакваният с голям интерес турнир от категория "АТП 250" София Оупън 2019 стартира днес. Силната надпревара ще продължи до 10 февруари в зала "Арена Армеец". БЛИЦ е медиен партньор на турнира. Шампионът в четвъртото издание на София Оупън ще спечели 90 390 долара от наградния фонд и 250 точки за световната ранглиста. Финалистът ще си тръгне с 48 870 долара и 150 точки, а достигналите до полуфиналите - по 26 990 долара и 90 точки. За участие в първия кръг се дават - 5285 долара, във втория - 8815 долара, а в четвъртфиналите - 15 335 долара.

България има двама представители в квалификациите - финалистите от държавното първенство Габриел Донев и Александър Лазаров. 22-годишният Донев спечели първата си държавна титла, надигравайки Лазаров с 6:4, 6:4, като и двамата получиха "уайлд кард" за квалификациите на София Оупън. И докато за Алекс това ще бъде четвърто участие в турнира и трето в квалификациите, то за Донев ще бъде дебют на турнира в "Арена Армеец". 

Winbet - победата е емоция! (18+)

Именно сливналията открива българското участие в София Оупън 2019. Държавният шампион в зала има сериозен съперник в първия кръг на квалификациите - Серхий Стаховски. 33-годишният украинец е поставеният под номер 4 в схемата. Мачът им е трети от програмата на Централния корт и се очаква да стартира около 16 часа.

"Развълнуван съм и очаквам с нетърпение началото на мача. Готов съм, ще дам най-доброто от себе си", коментира Донев пред БЛИЦ СПОРТ.

Преди дни той даде интервю за медията ни, в което разказа как е победил новата сензация в световния тенис - Стефанос Циципас, когото също ще гледаме в "Арена Армеец".

След Донев - Стаховски е срещата между Александър Лазаров и Лукаш Лацко (31-годишен словак). 

Победителят от мача между Лазаров и Лацко ще спори за място в основната схема с Рудолф Молекер или Лука Ванив, а от двубоя между Донев и Стаховки - с Даниел Брандс или Камил Майхжик. Четирима от участниците в квалификациите ще стигнат до същинския турнир. 

Припомняме, че от първия кръг стартират двама българи - Димитър Кузманов и Адриан Андреев. Мико ще спори с Робин Хаасе, а големият талант Андреев с Матю Ебдън.

"Не мога да кажа, че съм доволен или разочарован от жребия, или че съм очаквал нещо различно. Турнирът е изключително силен. Лесни мачове и слаби противници няма. Нормален, приемлив жребий. Все пак играхме преди две години", коментира Кузманов след тегленето на жребия, в който участие взе и звездата Стан Вавринка.

В надпреварата на двойки два български тандема ще вземат участие. Кузманов и Андреев ще играят в първия кръг срещу шампионите от миналата година Робин Хаасе и Mатве Миделкооп от Холандия.

Държавните шампиони на България на двойки Александър Донски и Александър Лазаров ще се изправят срещу Николоз Басилашвили от Грузия и Mатю Ебдън от Австралия.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ

ПРОГРАМАTA ЗА ДНЕС (3 ФЕВРУАРИ): 

Централен корт, начало в 12:00
Яник Маден (Гер) - Даниел Химено-Травер (Исп)
Стефано Травалия (Ита) - Джеймс Уорд (Вбр)
Сергей Стаховски (Укр) - Габриел Донев (Бъл)
Лукаш Лацко (Слвк) - Александър Лазаров (Бъл)

Корт 1, начало в 12:00
Франко Шкугор (Хър) - Салваторе Карузо (Ит)
Андреа Арнаболди (Ит) - Егор Герасимов (Блр)
Даниел Брандс (Гер) - Камил Майхжак (Пол)
Рудолф Молекер (Гер) - Лука Вани (Ит)

Всички мачове в квалификациите:



Жребий за основната схема - ТУК!