Поставената под №2 в схемата Ига Швьонтек спечели титлата на турнира по тенис на твърда настилка в Пекин (Китай) с награден фонд от 8,1 милиона долара. Полякинята, която дебютира в надпреварата, победи лесно на финала рускинята Людмила Самсонова с 6:2, 6:2 за 69 минути.

22-годишната Швьонтек направи четири пробива и завоюва пети трофей за 2023 г. и общо 16-и в кариерата си. Тя е първата тенисистка след Серина Уилямс, която печели пет или повече титли в два поредни сезона, след като американската направи това през 2014 и 2015 г.

През 2023 г. Швьонтек триумфира на "Ролан Гарос", Доха, Щутгарт и Варшава. Тя загуби само един сет на турнира в Пекин по пътя си до трофея. Това е и нейната шеста титла от УТА 1000, което я прави единствената състезателка, спечелила шест или повече титли от такъв ранг преди 23-годишна възраст, подобрявайки постижението от пет на Каролине Возняцки.

Играейки в седмия си финал за сезона Швьонтек постигна трети пореден успех срещу Самсонова в досегашните три мача между двете. С достигането си до финала пък рускинята си осигури завръщане в топ 20 на световната ранглиста в понеделник.