Скандал се разрази на Откритото първенство на САЩ по тенис, след като втори пореден ден дъждът не позволява провеждането на мачовете. Световният №2 и действащ шампион на US Open Рафаел Надал се изказа остро по адрес на организаторите на турнира заради решението им да накарат снощи някои от състезателите да излязат на корта, въпреки че над Ню Йорк продължаваше да вали. Тенисистите недоумяваха как ще играят при положение, че условията не го позволяваха. Rafael Nadal of Spain sits on his chair as a worker holds an umbrella over him during his match against Gilles Muller of Luxembourg at the U.S. Open tennis tournament in New York, September 7, 2011.

Надал, Анди Мъри и Анди Родик изиграха само по няколко гейма от мачовете си, съответно срещу Жил Мюлер, Доналд Йънг и Давид Ферер, но само след четвърт час на корта трябваше да се върнат в съблекалните. Мачът на Надал бе прекъснат при 3:0 гейма за Мюлер, Родик водеше с 3:1 срещу Ферер, а Йънг имаше преднина от 2:1 срещу Мъри.

"Всеки път едно и също, мислите само за пари! Тук не се чувстваме защитени. На турнирите от Големия Шлем се разиграват големи пари и ние сме част от шоуто. Те работят само за самото шоу, а не и за нас. Знаят, че все още чакаме и в същото време ни викат на корта. Това не е възможно. Подсушаваха кортовете за 45 минути, но дъждът така и не спря. Кортът бе сух за 10 минути, но след още 10 трябваше да влизаме. Разбирам, че феновете са там, но здравето на тенисистите е важна част от това шоу, а ние не се чувстваме защитени. Трябва да се борим, за да имаме правото да не излизаме на корта, когато все още вали, а не да се казва, че Рафаел Надал не иска да излезе на корта", заяви ядосаният Надал.

Шампионът от миналата година добави, че кортовете са били още мокри, което му попречило да се движи, както обикновено и това довело до ранния пробив на старта на мача. В крайна смета отново заваля и двубоят бе прекратен при резултат 3:0 за Мюлер и сервис на испанеца.

"Кортът бе наистина много мокър, топките също", оплакаха се още Анди Мъри, Давид Ферер и Анди Родик.

"Все още валеше, когато излизахме на корта. Задната част бе още мокра. Наистина няма никакъв смисъл да излизаме за 7-8 минути и след това да се връщаме обратно в съблекалните. Мисля, че всички са разочаровани. Това не трябва да се повтаря, опасно е. Линиите са много хлъзгави. Повече от всички други искаме да играем, но не когато е толкова опасно", коментира Мъри.





3_4.jpg

http://cache.daylife.com/imageserve/09gE6Nj0aVcxe/610x.jpg