Русия и Сърбия изиграха невероятна серия на четвъртфиналите на Купа „Дейвис“ в Мадрид, която кулминира в решителен мач на двойки между Карен Хачанов/Андрей Рубльов и Новак Джокович/Виктор Троицки. След повече от два часа битка селекцията на Шамил Тарпишчев спаси три мачбола и се класира във финалната четворка след 6-4 4-6 7-6(8). Освен високо качество на тениса обаче не липсваха и спорни моменти.

Русия разплака Джокович и Сърбия в епична драма ВИДЕО

Първата от тях дойде при 2-1 за сърбите във втория сет, когато те имаха два брейкбола, водейки 40-15. Рубльов вкара сервис, който съдията на линията отсъди в аут, след като Джокович бе пратил топката в мрежата от ретур. Реферът на стола обаче не взе това решение под внимание и зачете първия сервис, който попадна в очертанията. Новак, Троицки и капитанът Ненад Зимонич обаче веднага скочиха срещу съдията в опит да го убедят, че 16-кратният шампион от Шлема е отиграл топката след сигнала на лайнсмена.

„Защо го направи?“, обърна се световният №2 към рефера на стола. Въпреки всичко сръбският тим не сполучи в своите опити и резултатът стана 40-30. Рубльов обаче направи двойна грешка и така Джокович и Троицки успяха да пробият.

Малко по-късно, при 4-2 за Сърбия и изоставане от 15-40 на техен сервис, съдията се намеси с ново спорно решение. Новак вкара първи сервис в игра, а Троицки завърши воле на мрежата. Лайнсменът замълча, но главният рефер отсъди началния удар в аут. След като се видя, че топката наистина е била добра, точката за сърбите не бе зачетена, макар руският тандем да нямаше никакъв шанс да върне волето на Троицки, а Джокович трябваше отново да изпълни начален удар.

И след като тандемът от Сърбия допусна грешка малко по-късно, Новак изпрати агресивно топка към трибуните, с което бе предупреден от съдията.