Олимпийският шампион по тенис от Сидни 2000 Евгений Кафелников беше обвинен в предложение за уреждане на мач. Това обяви един от най-добрите тенисисти на двойки в историята Боб Брайън.

Американецът разкри, че руската легенда и южноафриканецът Уейн Ферейра са направили предложение към него и брат му Майк да проведат уговорен мач.

„През 2003 г. стигнахме до финала в Индиън Уелс и трябваше да играем с Кафелников и Ферейра. В деня преди мача те дойдоха при нас и казаха, че са много уморени от натоварената си програма и просто искат да се приберат по домовете си. Затова ни предложиха да си поделим наградния фонд, а те умишлено за загубят“, коментира Боб Брайън пред „Лос Анджелис Таймс“.

Неговият брат Майк допълва, че двамата са отказали предложението и в крайна сметка губят с 3:6, 7:5, 6:4.

46-годишният Кафелников, който има две титли от Големия шлем на сингъл и четири на двойки, коментира изявлението на Боб Брайън и го сравни с абсолютна фантазия.

„Аз въобще не мога да коментирам темата. Дори не знам кой е направил коментара. Боб или Мак – те са толкова еднакви на външен вид. Не можеш да различиш кой е този отляво и кой е отдясно. Винаги сме говорили с тях, когато сме се срещали в съблекалнята. Но какво сме коментирали преди 17 години, нямам спомен и не разбирам как човек може да има такава фантазия“, заяви руснакът пред „РБК-Спорт“.

Трябва да се отбележи, че през 2018 г. независима комисия проведе разследване за корупцията в тениса и стигна до извода, че един играч през 2003 г. се е съгласил да приключи кариерата си, а в замяна ще бъде закрито дело срещу него за залози на мачове. Това е именно Евгени Кафелников.

Руснакът беше обвинен, че умишлено е загубил на турнира в Лион през 2003 г. Негов противник тогава е испанецът Фернандо Висенте, а Кафелников губи с 2:6, 3:6. Той обаче отрича обвиненията срещу себе си.