Тамара Зиданшек записа историческа победа на „Ролан Гарос“, след като победи испанката Паула Бадоса със 7:5, 4:6, 8:6 на четвъртфиналите.

Така 23-годишната Зиданшек стана първият словенски тенисист, достигнал до полуфинал на турнир от Големия шлем. В спор за място на финала тя ще играе срещу победителката от мача между Елена Рибакина и Анастасия Павлюченкова.

Бадоса започна мача по-силно и спечели първите три гейма. След това Зиданшек подобри представянето си и световната №85 успя да вземе първия сет.

Вторият сет беше изключително равностоен, но Бадоса взе психологическо предимство и с един пробив повече в своя полза успя да изравни резултата.

Сривът при Зиданшек продължи и в началото на решителния сет. Испанката направи пробив в първия гейм, който след това затвърди. Словенката върна брейка в четвъртия гейм и след това всяка печелеше подаването си.

Крайният изход в мача беше решен едва в 12-ия гейм на третата част, когато Зиданшек стигна до два мачбола и успешно се възползва от втория, за да стигне до историческата победа.