Два мача от тенис турнира в Рим бяха прекъснати заради навлизането на корта на еко активисти.

Двубоят от осминафиналите на женския турнир между американката Мадисън Кийс и румънката Сорана Кристя бе спрян при резултат 6:2, 3:1 за Кийс, след като двама активисти нахлуха на един от централните кортове на комплекса в Рим "Петранджели".

Те бяха облечени в оранжеви жилетки и застанаха в центъра на корта, като хвърлиха конфети и разляха течности, преди да бъдат отстранени от охранителите на турнира. Мачът бе подновен след прекъсване от 30 минути, за да може кортът да бъде почистен. Кийс се наложи в крайна сметка с 6:2, 6:1.

На съседния корт №12, където се играеше мач на двойки - мексиканеца Сантяго Гонсалес и французина Едуар Роже-Васлен срещу Марсело Аревало от Аржентина и Мате Павич от Хърватия, двама активисти също нахлуха на корта. Те също хвърлиха конфети и разляха течност на корта, като след това седнаха до мрежата. Те не бяха изведени от корта веднага и се наложи да се намесва полицията.

От полицията разкриха през АФП, че "един или повече активисти са опитали да залепят краката си на трибуните".

Организацията "Последното поколение" е започнала да прави ненасилствени акции в Италия през 2022 година по време на парламентарните избори, призовавайки всички политици да наредят климата сред приоритети си.

През миналия февруари двама членове на организацията залепиха снимки на вреди, нанесени от климатичните промени на стъклото на шедьовъра на Ботичели "Раждането на Венера", изложен в музей във Флоренция.

През март трима активисти на "Последно поколение" прекъснаха за кратко маратона в Рим, преди да бъдат задържани и отведени в полицията.