Робин Сьодерлинг обяви официално, че слага край на кариерата си. Шведът, който е двукратен финалист от „Ролан Гарос”, в продължение на години се бори с мононуклеоза, но за жалост не успя да направи мечтаното завръщане на корта.

„През 2011, няколко седмици преди началото на турнира в Бостад разбрах, че съм болен от мононуклеоза. За съжаление не осъзнавах сложността на ситуацията и продължих да върша ежедневната си работа. В резултат на това заболяване получих здравословни проблеми, които не успях да разреша повече от 4 години. След всяко физическо натоварване имах нужда от дълга почивка. Имаше и дни, в които просто не можех да тренирам, защото нямах никакви физически сили”, коментира Сьодерлинг.

„Миналата година ситуацията започна да се подобрява и аз увеличих натоварванията. Въпреки това обаче продължаваше да ми е трудно да се възстановя след тренировка. Дълго време вярвах, че ще се върна в професионалния тур, но в крайна сметка осъзнах, че дори и това да се случи, няма да съм на нивото, на което искам. Затова взех тежкото решение да сложа край на кариерата си”, коментира Сьодерлинг пред Tennis.se.

Сьодерлинг ще остане в историята и като първият, който успя да победи Рафаел Надал на „Ролан Гарос”. Шведът го постигна през 2009-та година, а 6 по-късно това направи и Новак Джокович.