Съперникът на Григор Димитров в полуфиналите Александър Зверев е с най-добри шансове да триумфира с титлата на "Мастърс" турнира в Маями, сочи статистическият анализ на TennisViz  с данни, събрани от Tennis Data Innovations.

Германецът не привлича най-много внимание на публиката или специалистите, но цифрите на един от основните статистически сътрудници на ATP говорят друго.

За да създаде своя сравнителен индекс "качество на удара", който понякога се вижда на телевизионния екран, TennisViz е създал алгоритъм, комбиниращ скоростта, въртенето, дълбочината и височината на ударите в четирите основни области на играта (сервис, ретур, форхенд и бекхенд), който след това използва, за да ги оцени по скала до 10. Така като събере средните си резултати от началото на турнира, Зверев постига общ резултат от 33,7 точки, изпреварвайки класиралия се за финала Яник Синер с 33 пункта, отпадналия вече от италианеца Даниил Медведев с 32,9 и Григор Димитров с 31,4.

Гришо е с най-нисък резултат от четиримата полуфиналисти, но ако се вземе предвид само четвъртфиналното му представяне срещу световния №2 Карлос Алкарас, българинът получава 34,4 точки, което би го поставило на върха.

Според въпросното изследване Зверев е с най-добър сервис и бекхенд, Медведев има най-добър ретур, а Синер най-добър форхенд.