Четвъртфиналът на отборното първенство по тенис “Купа Дейвис” между Хърватия и Сърбия ще се играе в Сплит. Решението предизвика сериозни полемики. Сърбите искаха двубоят да се проведе в Загреб, където хората не са така националистически настроени. 

“Във форумите вече е страшно, настроенията към нас са негативни. Чух, че някакви демони от миналото гонят хърватите. Тенисът обаче е спорт и няма нищо общо с политиката. Дано хората го осъзнаят и не развалят шоуто, което играчите ще направят. Надявам се полицията да вземе необходимите мерки”, каза капитанът на “плавите” Богдан Обрадович.

Срещите ще се играят между 9 и 11 юли в 12-хилядната “Спаладиум Арена”. Четвъртфиналът е определян като един от най-интересните, защото двете страни имат обща историческа съдба и равностойни играчи.

За Сърбия се очаква да играят Новак Джокович (номер 3), Янко Типсаревич (36), Виктор Троицки (35) и Ненад Зимунич (номер 1 в ранглистата на двойки).

За Хърватия най-вероятно ще излязат Марин Чилич (9), Иво Карлович (29), Иван Догич (155) и Антонио Веич (181). Не е изключено Иван Любичич (номер 13), който не е играл за “Купа Дейвис” от 2007 година да попадне в състава. Любичич държи всички рекорди за “шахматистите” в турнира./БЛИЦ