Най-добрият български тенисист Григор Димитров загуби драматично първите два сета срещу носителя на три трофея от "Големия шлем" Стан Вавринка с 6:7(5), 6:7(4) в срещата от втория кръг на "Ролан Гарос", която бе прекъсната след малко повече от два часа и ще се доиграе утре. Мачът се забави заради липсата на бърза развръзка в срещата между Слоун Стивън и Полона Херцог и затова бе преместен от корт „Сюзан Ленглен“ на корт №1. Веднага след приключването на втория сет протече очакваната консултация относно падащата тъмнина и официалните лица взеха решение двамата тенисисти да довършат сблъсъка утре.

Димитров се опитва да прескочи третия кръг на "Ролан Гарос" за първи път в кариерата си. 28-годишният хасковлия има 4 победи от 8 мача срещу швейцареца, но никога не го е побеждавал в надпревара от "Големия шлем". Вавринка спечели "Ролан Гарос" през 2015 година, а този сезон е поставен под №24 в основната схема.

Преди тази среща Димитров изигра два петсетови мача в турнира. В първия кръг той преодоля сръбския ветеран Янко Типсаревич, а след това надви №11 в схемата Марин Чилич от Хърватия. Вавринка загуби сет на старта срещу словака Йозеф Ковалик, а във втория кръг надви чилиеца Кристиан Гарин.

СТАН ВАВРИНКА - ГРИГОР ДИМИТРОВ 7:6(5), 7:6(4),

ПЪРВИ СЕТ
Срещата започна ужасно за Димитров, който бе пробит още в първия гейм. Швейцарецът веднага затвърди пробива, а много трудно Гришо спечели третия гейм и намали изоставането си на 1:2. В следващите два гейма двамата спечелиха подаванията си, а в шестия гейм българинът върна пробива и изравни за 3:3. Последва най-дългият гейм за първия сет, в който Григор дръпна с 40:0, но след това се стигна до няколко равенства и в крайна сметка българинът спечели, за да поведе за първи път в двубоя – 4:3. Съперниците печелеха на свой сервис, а при 5:5 Димитров изтърва точка за пробив. Стигна се до тайбрек, в който Вавринка спечели драматично със 7:5 точки, след като Гришо изпрати топката в мрежата за последната точка на швейцареца.

ВТОРИ СЕТ
Изключителната битка продължи и във втория сет, в който двамата успяваха да вземат геймовете на свой сервис. В третия гейм Вавринка стигна до успеха след пети ас в мача срещу нито един за Димитров, който отвърна с убедителен гейм на свое подаване за 2:2. Швейцарецът продължи да реализира асове и в следващите геймове на свой сервис, докато Гришо често грешеше, но въпреки това също печелеше подаванията си. В крайна сметка не се стигна до пробив и двамата отново влязоха в тайбрек. В него Вавринка влезе по-добре и реализира минибрейк за 2:0 още при първия сервис на Григор. Швейцарецът спечели своите две подавания и след 13-ия си ас в мача поведе с 5:2 точки. Българинът успя да спаси два от трите сетбола на швейцареца, който все пак спечели със 7:4.