Григор Димитров отпадна от “Уимбълдън” във втория кръг след загуба от Жо-Вилфред Цонга със 7:6, 4:6, 4:6, 6:7. Така нашето момче не успя да стане първият българин, който стига трети кръг в турнир от “Големия Шлем”.

x610.jpgМачът продължи 3 часа и 55 минути, беше прекъсван три пъти заради дъжд и общото му времетраене бе над 5 часа. Гришо спаси пет мачбола и игра напълно равностойно срещу далеч по-опитния си и именит съперник.

В първия сет двамата не направиха пробиви, като 20-годишният хасковлия имаше повече шансове за успех. Стигна се до тайбрек, в който Димитров триумфира със 7:4. При 30:30 в първия гейм мачът бе прекъснат за първи път за около половин час.

Вторият сет започна добре за французина, който проби за 2:1 и двубоят бе прекратен отново, този път за час. След подновяването на играта двамата задържаха подаванията и Цонга спечели с 6:4.

Третата част се разви по сходен начин и отново с един пробив Жо-Вилфред я спечели, най-вече благодарение на бомбените си сервиси.

В четвъртия сет Гришо направи първия си пробив и поведе сuntitled1_1.jpg 3:0. За съжаление срещата беше прекратена за трети път. След кратка пауза 26-годишният Цонга изравни до 3:3 и направи обрат до 5:3. Димитров успя да спечели при свой сервис за 4:5 и направи първия си пробив в частта за 5:5. Геймът беше драматичен, като нашето момче отрази два мачбола и пропусна две точки за пробив, за да изравни.

Тенисистите спечелиха подаванията си, като при 6:5 Димитров имаше два сетбола, които пропиля.

Тайбрекът бе страхотен, двамата редуваха точка след точка. Григор спаси нови три мачбола, но накрая опитът на Цонга се оказа решаващ и той го спечели с 10:8, а с това и мача.

За достигането до втория кръг на “Уимбълдън” Димитров получава 45 точки за ранглистата и може да попадне за първи път в топ 60. Той остава в турнира и се очаква утре да изиграе първия си мач на двойки, където си партнира с Дмитрий Турсунов.

610x.jpg

b_04_dimitrov_134_aeltc_m_hangst.jpg

1.jpg

2_4.jpg

4_2.jpg