Световната №1 и лидерката в схемата Ига Швьонтек (Полша) спаси мачбол и победи бившата номер 1 в света Наоми Осака (Япония) със 7:6(1), 1:6, 7:5 в мач от втория кръг на откритото първенство по тенис на Франция.

Двете играха цели три часа на закрития корт в Париж, като след спечеления от Швьонтек тайбрек в първия сет изглеждаше, че Осака доминира тотално. Японката записа два пробива и взе първите четири гейма на втората част, а в седмия направи и трети брейк за крайното 6:1.

Осака започна по подобен начин втория сет, след като взе подаването на полякинята във втория гейм и защити преднината си на собствен сервис за 3:0. Швьонтек намали пасива си на 3:5, а в деветия гейм отрази мачпойнт в допълнителните разигравания и взе следващите две точки за пробив. 

Това даде голям импулс в играта на полякинята и тя увеличи серията си на пет поредни спечелени гейма, за да сложи точка на мача на първи мачбол в своя полза и 7:5. Това маркира 16-ата поредна победа на Швьонтек на откритото първенство на Франция, което тя спечели през 2023 срещу Каролина Мухова (Чехия) и през 2022 срещу Коко Гоф (САЩ).

Следващата съперничка на Швьонтек ще бъде излъчена в срещата между Яна Фет (Хърватия) и Мари Боузкова (Чехия).

Гоф също се класира за следващата фаза на турнира, след като надделя над Тамара Жиданшек (Словения) с 6:3, 6:4 за 92 минути. Тя пък ще играе срещу Яфан Ван (Китай) или Даяна Ястремска (Украйна). 

По-рано през деня Онс Жабюр (Тунис) се наложи с 6:3, 1:6, 6:3 срещу Калина Осорио (Колумбия). Поставената под номер 8 тунизийка чака победителката от срещата между Лейла Фернандес (Канада) и Сиюй Ван (Китай).

РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ МАЧОВЕТЕ ОТ „РОЛАН ГАРОС“ ПРИ МЪЖЕТЕ – ТУК
РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ МАЧОВЕТЕ ОТ „РОЛАН ГАРОС“ ПРИ ЖЕНИТЕ – ТУК