Световният №1 Яник Синер се класира за финала на турнира от сериите Мастърс 1000 в Шанхай, след като победи чеха Томаш Махач с 6:4, 7:5 след един час и 44 минути на корта.

Мачът започна добре за Махач, който в предишния кръг елиминира Карлос Алкарас, след като направи пробив още в първия гейм. Синер върна брейка в четвъртия гейм и изравни за 2:2, а след това направи още един в десетия, за да вземе първия сет.

Втората част вървеше равностойно до 12-ия гейм. Тогава дойде единственият пробив в сета, като той беше на сметката на италианеца, който се класира за финала и очаква победителят от мача между Новак Джокович и Тейлър Фритц.

Любопитен момент се случи десетия гейм на втория сет, когато Махач на шега обвини Яник Синер, че му е счупил ракетата. При 5:4 и 15-0 в полза на Моркова чехът поиска да смени ракетата си. Съдията на стола позволи това да се случи, след като лично се увери какъв е случаят.

Застанал на мрежата Томаш Махач се обърна към Синер и заяви: „Ти си виновен. Ракетата ми е счупена. Играеш прекалено бързо“. Италианецът първоначално не разбра за какво става дума и отиде до съперника си, за да види пораженията, а след това разбра, че става дума за майтап и двамата тенисисти се засмяха.