Малцина са тенисистите, способни изведнъж да намерят най-доброто си представяне, когато нямат ден. Няма как да не включим Роджър Федерер в тази графа. Брилянтни волета, мощни форхенди и перфектно построени комбинации – така се спасяват пет мачбола.

Въпреки че стори именно това в мача срещу Александър Зверев на четвъртфиналите в Шанхай, двукратният шампион не успя да използва устрема в играта си като стимул и отпадна. Световният №6 пропусна златен шанс да завърши двубоя в последователни части, но не се срина психически, а довърши задачата си след 6-3 6-7(7) 6-3.

Ако изключим края на втория сет, то ретурите, форхендът и бехендът на световния №3 не бяха на обичайното ниво, липсваше и настроението в играта му. Чак в края на мача Федерер показа на какво е способен, но и Зверев играеше на много високо равнище. Той реализира 17 аса и спечели близо 80% от разиграванията на първи начален удар.

Това бе четвърти успех на Саша от общо седем мача срещу двукратния шампион в Шанхай и той вече има положителен баланс срещу него. Последната им среща преди този двубой бе полуфиналът в „O2 Arena“ в Лондон миналия сезон, когато Зверев надделя над опонента си по пътя към титлата на финалите на ATP.

Вижте драматичния край на втория сет, за който дълго ще се говори: