България се е приготвила да стиска палци на двама свои тенисисти на стартиращия утре „Уимбълдън“. Това са Григор Димитров при мъжете и Виктория Томова при жените. Българите обаче ще трябва да направят място в сърцата си за още една тенисистка. Става дума за 20-годишната британка Габриела Тейлър. Родената в Саутхемптън тенисистка е наследничка на англичанина от Нюкасъл Пол и пловдивчанката Милена, която работи като зъболекар. Във вторник Габриела, която участва на турнира от Големия шлем на тревни кортове с уайлд кард, ще се изправи срещу секссимвола Южени Бушар от Канада.

Габриела Тейлър започва да играе тенис още четиригодишна. Самата тя признава, че вероятно става дума за наследствена любов и генетична наследственост. Майка й е играла тенис в университата, а баща й редовно е хващал ракетата за скуош. Едва седемгодишна Габи се сблъсква с големите звезди на тениса. След като печели регионален турнир, получава като награда посещение на звездно шоу на известни тенисисти на площад „Трафалгар“ в Лондон, където от първите редове гледа изявите на Борис Бекер и Тим Хенман.

„Като дете много обичах да карам ски. На седем години се спусках без страх по най-трудните писти в българските планини. Знам, че и Новак Джокович е доста добър скиор, но аз приключих с този спорт на 12-годишна възраст. Тогава тенисът излезе на преден план и се превърна в най-важното нещо в живота ми“, признава младата британска тенисистка.

На 13-годишна възраст Габриела Тейлър напуска Англия и се мести в тенис академия в испанския курорт Марбея, а майка й я последва, за да се грижи за нея. Тенисистката говори без проблеми английски, български и испански. От миналата година работи с испанските треньори Шавиер Будо и Давид Суниер. Оттогава прогресира в световната ранглиста от 323-а до 168-о място. Към момента е 182-ра, но пък е една от най-обещаващите млади британски тенисистки. Преди броени дни за първи път попадна в основната схема на турнир на WTA, но в първия кръг на тревните кортове в Нотингам отпадна от Дона Векич в три сета.

Голямата й мечта от детска възраст е да участва на „Уимбълдън“ и сега е на път да я изпълни. „Уимбълдън“ обаче е и мястото на един от най-тежките моменти в живота на Тейлър до момента. Преди две години тя е принудена да се откаже във втория сет на четвъртфиналите на юношеския турнир заради заболяване. Приета е в болницата в Саутхемптън, където в продължение на няколко дни е в интензивното отделение. Диагностицирана е с лептоспироза, наричана още заешка треска. Заради необичайното заболяване полицията започва разследване, тъй като има съмнения за вероятно натравяне.

„Болестта ме направи по-силна и по-мотивирана, но всъщност ме извади от корта в много важен период за мен. Това е най-тежкият момент в кариерата ми, но пък ме накара да порасна ментално. Накараме да се фокусирам върху наистива важните неща.

Любопитен факт е, че най-големият фен и ментор на Габриела Тейлър е английският национал Райън Бъртранд, който играе в Саутхемптън. Младата тенисистка има интереси и извън спорта. Тя обича да свири на пиано, а домашният й любимец е малтийски териер, който се казва Пепи.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ