Тийнейджърът Карлос Алкарас продължава да пише история с представянето си на US Open. Той стана най-младият участник при мъжете, достигнал до четвъртфиналите от 1963 г.

18-годишният испанец си осигури класиране за финалната осмица на турнира след победа с 5:7, 6:1, 5:7, 6:2, 6:0 над германския квалификант Петер Гойовчик. Така считаният за наследник на Рафаел Надал стана най-младият четвъртфиналист в турнир от Големия шлем за последните 31 години. Алкарас се нареди до Майкъл Ченг, който през 1990 г. достига до финалната осмица на „Ролан Гарос“, когато също е на 18 години.

Испанецът, в момента 55-и в световната ранглиста, в предишния кръг елиминира Стефанос Циципас, а за място на полуфиналите ще спори с канадеца Феликс Оже-Алиасим, който победи Франсис Тиафо (САЩ) с 4:6, 6:2, 7:6 (6), 6:4.

Успехът на Карлос Алкарас не е чак толкова голяма изненада, след като през юли той спечели първата си титла от турнир на АТР, побеждавайки Ришар Гаске на финала на турнира в хърватския град Умаг. През тази година достигна до втория кръг на Australian Open и „Уимбълдън“, както и до третия кръг на „Ролан Гарос“.

В същото време нидерландският квалификант Ботик ван де Зандсхлуп също се класира за четвъртфиналите. 25-годишният тенисист, който преди това никога не беше прескачал втори кръг на турнир от Големия шлем се наложи с 6:3, 6:4, 5:7, 5:7, 6:1 над Диего Шварцман от Аржентина. Интересното е, че това става при първото участие на Ван де Зандсхлуп на US Open и въобще при първото му пребиваване в САЩ. Следващият съперник на нидерландеца, 117-и в света, ще бъде вторият в схемата Данийл Медведев (Русия), който победи Дан Еванс от Великобритания с 6:3, 6:4, 6:3.