Капитанът на националния тим на България по тенис Тодор Енев смята, че отличният колектив и силния отборен дух са помогнали за успеха над Латвия с 4:1 като гост в среща от първия кръг от група II на зона Европа/Африка на Купа "Дейвис". Макар и без първите две ракети на страната Григор Димитров и Димитър Кутровски, нашите измъкнаха две петсетови победи.

"Ако трябва да съм честен, изпитах такава радост след днешната победа на Кузманов, каквато не съм изпитвал дори по времето, когато аз бях на корта. Изградихме страхотен колектив, бяхме сплотени и концентрирани, което закономерно доведе и до този успех над Латвия. Искам да благодаря на Явор Цаков, Огнян Илиев и Стефан Цветков, които бяха с нас през цялото време и усещахме тяхната подкрепа. Също така на цялото ръководство на Българската федерация по тенис, която ни осигури прекрасни условия за подготовка. Всичко беше на изключително високо ниво и резултатът е налице", коментира за сайта на федерацията Енев.

Димитър Кузманов се превърна в герой, след като записа две победи на сингъл. В петък той надделя драматично над Янис Поджус с 6:4, 3:6, 6:3, 1:6, 12:10 след повече от 4:40 часа игра, а днес гарантира крайната победа след 7:6(6), 5:7, 6:2, 6:4 над Мартинш Поджус в четвъртата среща от двубоя.

"За първи път в кариерата си играх пет сета.. Отгоре на това мачът продължи пет часа. Беше ми много напрегнато. Във втория сет изпитах проблеми с краката, но го отдавам именно на напрежението. Знам, че съм много добре подготвен физически, но намесата на доктора и на физиотерапевта беше решаваща, за да мога да се възстановя за днешната среща. Днес бях спокоен, защото знаех, че дори и пак да играя пет сета, ще го победя. Нивото ми на игра спадна във втория сет, но когато адреналинът е толкова висок забравяш за болка и всичко останало и се раздаваш докрай", каза Кузманов.

Той потвърди думите на своя капитан, че именно колективът е в основата на успеха. "С такава атмосфера в отбора няма как да не дадеш всичко от себе си. Да ти е кеф да играеш. Всички бяха позитивни и отдадени на общата цел. Общата воля и вярата във възможностите на всеки един в отбора бяха ключът за победата. Благодаря на всички, които ни подкрепяха в България", каза още пловдивчанинът.