Първата ракета на България Виктория Томова отпадна в първия кръг на турнира на клей от сериите WTA 250 в Будапеща с награден фонд 232 244 евро. Поставената под №2 в схемата Томова отстъпи пред бившата №19 в световната ранглиста Александра Саснович (Беларус) с 6:2, 2:6, 4:6 за 2:04 часа.

Българката поведе с 5:0 по пътя си към успеха в първия сет, но в следващите две части допусна шест пробива и загуби мача. В решителната трета част Томова имаше аванс от 4:2, но съперничката й взе четири поредни гейма и стигна до крайния успех.

Томова, която е 49-а в света, заработи 1 точка за световната ранглиста и 2512 евро от наградния фонд.

По-рано през деня състезателката на България за "Били Джийн Кинг къп" Гергана Топалова също отпадна в първия кръг на надпреварата.

Българката, която премина успешно през квалификациите след две победи, загуби от поставената под №4 в схемата испанка Сара Сорибес Тормо с 6:4, 3:6, 5:7 в двубой, продължил 3:29 часа.

Националката отстъпваше с 1:3 в първия сет, но направи обрат до 5:3 и след 6:4 повече в резултата. През втората част тя повече с 3:2, но загуби следващите четири поредни гейма и Тормо изравни. В третия сет сблъсъкът беше прекратен за 20 минути, след като пловдивчанката получи физическо неразположение заради горещото време и трябваше да се намеси лекарски екип. След подновяването на играта българката върна свежестта си и поведе с 5:3, но сервирайки за мача допусна пробив.  Топалова загуби следващите четири гейма, а с това и мача. Това беше дебют за нея в основната схема на турнир от WТА 250.

Първата ракета на България Виктория Томова е втора поставена в турнира и на старта ще срещне бившата номер 19 в световната ранглиста Александра Саснович (Беларус). Двете не са играли една срещу друга до момента.

Томова, която е 48-а в света, има гарантирани 1 точка за световната ранглиста и 2512 евро от наградния фонд.