Най-добрата българска тенисистка Виктория Томова ще играе срещу поставената под №16 Екатерина Александрова (Русия) в първия кръг на „Ролан Гарос“, който стартира в неделя.

Томова, 84-а в световната ранглиста в момента, ще търси първа победа в основната схема в Париж при третото си участие след 2022 и 2023 година.

Любопитното е, че 29-годишната софиянка игра срещу Александрова в първия кръг на Откритото първенство на Франция и през миналия сезон, когато загуби с 1:6, 6:2, 1:6. Двете имат общо четири срещи досега, като рускинята спечели три от тях. Единствената победа на Томова е на US Open през 2016 г.

В същото време Виктория Томова се класира за полуфиналите на турнира на клей в Рабат (Мароко). Първата ракета на България победи 78-ата в световната ранглиста Лаура Зигемунд (Германия) с 6:4, 6:3 след час и 57 минути игра.

На два пъти Томова изпусна преднина от един пробив в първия сет срещу германката, но осъществи трети брейк за аванс от 5:4. Втората част започна с размяна на пробиви, след което българката дръпна с 4:2 и това и отвори пътя към победата.

За място на финала българската тенисистка ще спори срещу победителката от мача между четвъртата поставена Лучия Бронзети (Италия) и американката Пейтън Стърнс.