Влязлата в основната схема в Белград като „щастлива губеща" Виктория Томова вече е полуфиналистка в турнира на червени кортове в Белград от сериите WТА 250 с награден фонд 235 238 долара, след като изигра два мача днес.

26-годишната българка първо се наложи над 69-ата в света левичарка от Канада Лейла Фернандес с 6:3, 4:6, 6:2, а след това постигна нова трисетова победа - над квалификантката от Унгария Река-Лука Яни (№220 в ранглистата) - 6:1, 2:6, 7:5.

Томова взе бързо първия сет, в който спечели 80% от точките на свой първи сервис и 89% от тези на втори, като същевременно направи и три пробива. Във втората част обаче унгарката успя да направи ранен пробив и след това контролираше развитието на играта.

Третият сет бе най-оспорван. В него двете си размениха по три пробива и така се стигна до 6:5 за Виктория при сервис на Яни. Българката обаче достигна до два поредни мачбола при 15:40 и затвори мача на втория.

След този голям успех Томова ще се изкачи до 108-о място в световната ранглиста, където преди началото на турнира бе №123. Това ще е ново рекордно класиране на българката в ранкинга на WTA.

Вики има шанс да атакува и Топ 100. От понеделник тя може да влезе в стотицата, ако победи следващата си съперничка в Белград - поставената под №4 в схемата испанка Паола Бадоса Жилбер (№44), която отстрани с 6:2, 6:4 шведката Ребека Петершон.

При успех над испанката Томова ще бъде №99 в света.