„Целта ни винаги е била Рафаел да е най-добрият, но в рамките на възможното. Неговите 14 трофея са невероятно постижение. Не мислим за 17-те титли на Федерер, защото те са твърде далеч. Но пък съм уверен, че най-късно през следващия сезон Рафа отново ще е достатъчно силен и готов да спечели трофей от Големия шлем”, заяви в интервю за TennisNet Тони Надал – чичо и треньор на легендарния тенисист.
 
На въпрос: „Мислите ли, че мъжкият тенис ще е в беда след отказването на Федерер и Надал?”, специалистът отговаря по следния начин:
 
„Да, ще има известни проблеми, защото ситуацията е специфична, както по времето на Борг, Макенроу и Бекер. През 2005-а Федерер доминираше. И какво се случи? Появи се младият Рафа и се роди едно необикновено съперничество, което можем да сравним с това между футболните "Реал" (Мадрид) и "Барселона" или "Ливърпул" и "Манчестър Юнайтед". Федерер с неговите уникални технически умения и Рафаел с неговата психическа и физическа мощ.
 
А в добавка се появи и още един страхотен тенисист като Новак Джокович. Тези тримата печелеха почти всичко и това е добре за тениса, защото винаги имахме интересен финал а турнирите. Просто погледнете, колко пъти са играли един срещу друг. В новото поколение тенисисти не виждам никой, който може да се сравни с Федерер или Джокович. Не съм сигурен, че Кирьос, Кокинакис, Чорич или Зверев ще се превърнат във велики играчи. Разбира се, ако това се случи, тенисът ще спечели”.