16-годишният Карлос Алкарас спечели първия си двубой на ниво АТП тур в понеделник вечер. Тийнейджърът се класира за втория кръг на Rio Open, след като се наложи със 7:6 (2), 4:6, 7:6 (2) над Алберт Рамос-Винолас. Двубоят продължи 3 часа и 37 минути и приключи в 03:00 часа след полунощ местно време.

„Винаги ще помня Рио“, коментира Алкарас след последната точка в мача. „Изключително щастлив съм, че успях да постигна първата си победа в АТП. Това беше най-дългият и интензивен двубой, в който съм участвал в живота ми. Условията за игра не бяха никак лесни, но когато си с правилната нагласа, условията нямат значение“.

Световният №406 е трениран от бившия №1 Хуан Карлос Фереро и вече направи име в „Чалънджър“ Тура. Миналата година Алкарас надигра действащия шампион от Next Gen ATP Finals Яник Синер на турнир в Аликанте и стана първият играч, роден през 2003 г. или по-късно, който печели двубой на това ниво.

Той никога не се беше изправял срещу опонент от топ 100 и бе определян като аутсайдер срещу опитния Рамос-Винолас, намиращ се на 41-о място в света. Но Алкарас показа зрялост и след 3:36 ч. на корта вдигна победоносно ръце.