Роджър Федерер рядко изпуска нервите си на корта и предпочита да игнорира външните фактори, които влияят върху представянето му. Не такъв обаче бе случаят в четвъртфиналния мач на Мастърса в Шанхай, който двукратният шампион загуби драматично от Александър Зверев след 3-6 7-6(7) 3-6.

Рекордьорът от титли в Големия шлем влезе в спор със съдията на стола, който не го бе предупредил, че топките са сменени в началото на решителния трети сет – веднага след като Маестрото бе отразил пет мачбола. По традиция Роджър винаги сменя ракетата си, преди новите топки да бъдат вкарани в употреба, но сега пропусна да го стори. Именно затова започна размяната на реплики с рефера при изоставане от пробив и 0-2, след което продължи при резултат 0-3.

„Защо не ми напомняш?“, обърна се швейцарецът към съдията. „Това е единственото нещо в целия мач, което очаквам от теб“.

При 0-3 и изоставане 15-30 на свое подаване двукратният шампион изстреля топка в трибуните, а това, в комбинация с острите му реплики, му донесе наказателна точка, която даде два брейкбола на Зверев. Решението на рефера, изненадващо или не, гласеше: „Неспортсменско поведение, наказателна точка – г-н Федерер“.

Недоволният швейцарец се насочи към стола на съдията и поиска обяснение. „Не я изстреля може би с пълна сила, но я изкара от корта“, обърна се реферът към Роджър относно топката.

„Добре, каква е цялостната причина?“, попита Маестрото, а в отговор получи следното: „Заради изстрелване на топката извън корта. Може да загубим топката“. Освен това съдията припомни на Федерер, че това е бил вторият случай, в който е направил подобно нещо в мача.

В крайна сметка 20-кратният шампион от Големия шлем се оказа на губещата страна в края на мача.Ако изключим края на втория сет, то ретурите, форхендът и бехендът на световния №3 не бяха на обичайното ниво, липсваше и настроението в играта му. Чак в края на мача Федерер показа на какво е способен, но и Зверев играеше на много високо равнище. Той реализира 17 аса и спечели близо 80% от разиграванията на първи начален удар.

Победата на немеца не само го класира на полуфинал, където очаква Доминик Тийм или Матео Беретини, но чрез нея той запазва и шансовете си за участие на финалите в Лондон.

Това бе четвърти успех на Саша от общо седем мача срещу двукратния шампион в Шанхай и той вече има положителен баланс срещу него. Последната им среща преди този двубой бе полуфиналът в „O2 Arena“ в Лондон миналия сезон, когато Зверев надделя над опонента си по пътя към титлата на финалите на ATP.