Сръбският тенисист Новак Джокович загуби битката пред Федералния съд на Австралия срещу заповедта на министъра по миграцията Алекс Хоук да отнеме входната му виза. Това означава, че Джокера ще бъде депортиран от Зеления континент възможно най-скоро и няма да участва на Australian Open.

Жалбата на Ноле срещу решението на Хоук в петък беше разгледано от тричленен съдебен състав, което означава, че произнесената днес присъда е окончателна и няма да има право да бъде обжалвана.

1000 лв. Нов начален Онлайн Казино Бонус от efbet

Главният съдия по делото Джеймс Олсоп изясни, че Джокович не е внасял официално обжалване на решението на Алекс Хоук. Вместо това е потърсена правната възможност Федералният съд да преразгледа заповедта на министъра, както е позволено от законодателството.

Според произнесеното съдебно решение, Новак Джокович ще трябва да заплати разноските по делото. По думите на Олсоп, пълното изложение за причините, довели до решението на съда, ще бъдат оповестени в най-кратки срокове.

Адвокатите на австралийското правителство обявиха, че все още не е взето решение дали ще бъде въведена мярката, забраняваща на Новак Джокович да влиза на територията на страната в рамките на следващите три години.

Така се слага край на продължилата 10 дни сага с участието на Джокович на Australian Open. Както е известно, 34-годишният сърбин пристигна в Мелбърн с медицинско изключение от правилата за задължително ваксиниране. Още на летището визата му беше отменена и той беше настанен в хотел за нелегални имигранти при изключително мизерни условия.

Джокович обжалва решението на граничните власти и в понеделник спечели съдебното дело и получи право на свободно придвижване в Австралия. В петък министър Алекс Хоук се възползва от правото си да приложи точка 133С(3) от Закона за миграцията и отново анулира визата на сърбина. Адвокатите на тенисиста обжалваха действията му. Беше назначено дело пред Федерален съд и пред тричленен съдийски състав, който днес подкрепи решението на министъра.

Преди да бъде обявено решението на Федералния съд стана ясно, че австралийското правителство може отново да отнеме визата на Джокович, ако присъдата отмери заповедта на Алекс Хоук. Очакваше се властите да се възползват от точка 109 от Закона за миграцията, която акцентира върху грешно подадената информация на входните документи за пътуванията на сърбина преди пристигането в Австралия. Както е известно, там беше посочено, че той не е пътувал на друго място, а в същото време има доказателства за негов престой в Испания.