Стан Вавринка пристигна в България, за да участва на „София Оупън" и ще бъде голямата звезда на турнира. Най-голямата от мъжкия тенис, стъпвала до момента на наша територия за официални  мачове. 32-годишният швейцарец замени по спешност контузения Григор Димитров. За силните качества на Вавринка говори и сухата му статистика – бивш №3 в света, трикратен носител на титли от Големия шлем, олимпийски шампион на двойки, притежател на 16 трофея на сингъл и две на двойки от турнири на АТР и победител в Купа Дейвис. БЛИЦ СПОРТ спазва традицията си и ви представя голяма звезда, която ще опита да покори София в следващите дни.

Станислас Вавринка е роден на 28 март 1985 година в Лозана в семейството на фермери от кантона Во. Фермата е на прадядо му, който е емигрант от областта Силезия, разположена между Германия, Полша, Словакия и Чехия. Оттам идва и специфичната фамилия на тенисиста. Баща му Волфрам и майка му Изабел разделят времето си в отглеждането на децата, грижите във фермата и работата в дом за хора в неравностойно положение. Освен Станислас те имат още три деца – по-голям син Джонатан и две по-малки дъщери Джанае и Наела.

Като дете Станислас Вавринка посещава училище, което е разположено на 12 км от дома му. На осемгодишна възраст започва да играе тенис веднъж седмично. Три години по-късно преминава на тренировки по три пъти в седмицата. На 15-годишна възраст напуска училище, за да се фокусира върху спорта. Продължава обучението с дистанционна форма чрез френска организация, която му предлага много по-гъвкава възможност за учение.

Станислас и по-големият му с три години брат Джонатан се запалват по тениса покрай синовете на семейни приятели от Елзас. Димитри и Грегори Завялоф прекарват летните си ваканции във фермата на Вавринка и играят заедно с братята. Когато Станислас навършва 15 години, Димитри Завялоф тъкмо е завършил треньорската школа и става треньор на своя приятел от детинство. Двамата преминават три зимни тренировъчен лагера в Барселона, които да подготвят швейцареца за професионалния тенис. На 16-годишна възраст Вавринка участва в европейското първенство, на което достига до полуфинал. 18-годишен швейцарският тенисист печели младежкия „Ролан Гарос“ (на снимката вляво) и достига до №7 в света при юношите. През 2002 година става професионалист и играе първите си турнири, а в края на годината е 169-и в ранглистата на АТР.

По същото време в света на тениса своя път започват Рафаел Надал и Новак Джокович. Испанецът и сърбинът обаче стигат по-бързо до големите върхове. Мнозина очакват и Станислас Вавринка да пробие по същия начин, тъй като качествата му са безспорни. Вместо това при него успехите идват по-късно и през цялото време е в сянката на сънародника си Роджър Федерер. Първото му участие на финал на турнир от АТР е в Гщаад през 2005 година, но губи в два сета от Гастон Гаудио. През същата година прави скок от 114 места, прави пробив в Топ 10 и приключва сезона на 55-о място в света. Първата титла идва на 30 юли 2006 година в Умаг (Хърватия), когато на финала при 6:6 Новак Джокович се отказва заради проблеми с дишането. В края на годината е на 30-о място в света. След „Ролан Гарос“ през 2008 година, където за първи път достига до трети кръг, пробива в първата десетка и заема 9-о място в ранглистата. През есента на същата година печели олимпийското злато на двойки в Пекин в дует с Федерер.

Начален бонус до 200 лв от Winbet! (18+)

Големият възход започва след 2010 година, когато настъпват редица промени в живота му – личния и професионалния. Това оказва влияние върху представянето му на корта. По това време сменя дългогодишния си треньор Димитри Завялоф с Петер Лундгрен, който преди това е работил и с Федерер. На 11 април 2010 година печели втората си титла от АТР – победа над Виктор Ханеску с 6:2, 6:3 на финала в Казабланка. Преди този мач Вавринка има един спечелен трофей от седем финала. След Казабланка той е играл на още 20 финала, като в тях има само пет загуби.

Сред победите са трите успеха във финалите на турнири от Големия шлем - на Аустрелиън Оупън 2014 (6:3, 6:2, 3:6, 6:3 срещу Надал), „Ролан Гарос“ 2015 (4:6, 6:4, 6:3, 6:4 срещу Джокович) и Ю Ес Оупън 2016 (6:7 (1), 6:4, 7:5, 6:3 срещу Джокович). През 2017 година губи финала на „Ролан Гарос“ от Надал в три сета (2:6, 3:6, 1:6).

През 2014 година предприема и интересна промяна. Отправя официална молба, която АТР одобрява и в турнирите започва да участва като Стан Вавринка, вместо като Станислас Вавринка. Така или иначе той е наричан често от феновете и коментаторите Стан и преди това. Още повече, че част от прякорите му са производни именно на Стан – Stan the Man, Marathon-Stan, Iron-Stan и Stanimal.

Стан Вавринка е определян за едно от добрите момчета на тениса. Считан е за най-добрия при мъжете извън Голямата четворка – Роджър Федерер, Рафаел Надал, Новак Джокович и Анди Мъри. Швейцарецът сам е споделял, че предпочита да играе на клей, а най-силните му оръжия са сервисът и бекхендът. Легендарният Джон Макендроу твърди, че швейцарецът има най-добрия бекхенд с една ръка в съвременния тенис. Сервисът на Вавринка достига до 232 км/ч, а основна характерна черта на стила му е играта от основната линия. Дори и под напрежение той успява да задържи съперника в дъното на корта и да успокои темпото на мача. Сред слабостите му е психическата неустойчивост. Именно това е причината за толкова късния му пробив сред топ тенисистите. Промяната настъпва след работата с Магнус Норман, който обръща специално внимание на психиката на Вавринка. Швейцарецът е специалист в маратонските мачове, на което се дължи и прякорът му Marathon-Stan.

Личният живот на Стан Вавринка, по подобие на спортната му кариера, е белязан от върхове и спадове. На 15 декември 2009 година той се жени за телевизионната водеща и бивш модел Илхам Вийю. Три месеца по-късно – на 12 февруари 2010 година, двамата се сдобиват с дъщеря – Алексиа. Тенисистът татуира името и дланта на дъщеря си на дясното си подребрие. Година по-късно от семейното щастие няма и следа. Вавринка напуска фамилния дом в началото на 2011 година. Впоследствие двойката се събира, но на 19 април 2015 година Вавринка обявява на профила си във „Фейсбук“, че се развежда.

Малко след това тенисистът започва връзка с хърватската тенисистка Дона Векич, която е с 11 години по-млада. През същата година по време на мач в Монреал това става повод за скандално поведение на австралиеца Ник Кирьос, който при размяната на полетата вика на Вавринка: „Кокинакис такова гаджето ти! Съжалявам, че трябва да ти го кажа.“ След това чрез микрофоните край корта зрителите много ясно чуват как австралиецът си мърмори под носа: „Как може 30-годишен да оправя 18-годишна“. След това Вавринка изразява разочарованието си в социалните мрежи и пред медиите, като нарича поведението на своя съперник „най-малкото неприемливо и заслужаващо сериозна санкция от АТР“.

В края на годината Стан Вавринка позира и за традиционното ежегодно списание на „ESPN“, в което се публикуват чисто голи снимки на популярни спортисти. На лявата предмишница швейцарецът има татуиран цитат от ирландския драматург Самюъл Бекет, който напълно описва житейския и професионалния му път: „Постоянно опитвай. Постоянно се проваляй. Резултатът няма значение. Опитвай отново. Пак се проваляй. Бъди бъди по-добър след провала.“
Сред спонсорите му са марки за очила, ракети, екипировки, часовници и автомобилни марки. Освен тениса негова страст е хокеят на лед, където здраво стиска палци за ХК Лозана.

Сега на българските фенове на тениса предстои отблизо да се запознаят с качествата на Стан Вавринка – тенисист, който според специалистите не пропуска шансовете да се изяви силно, когато вниманието е насочено към него. Това е предпоставка да очакваме силно представяне от него в София.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ