Първата ракета на българския мъжки тенис Григор Димитров за първи път в кариерата си се класира за финал на турнир от АТР, след като на полуфинала в Бризбейн се наложи с 6:3, 5:7, 7:6 над Маркос Багдатис.
 
21-годишният Димитров, най-младият тенисист в Топ 50 на световната ранглиста, се нуждаеше от два часа и половина за успеха над кипърския си съперник. На финала българинът ще играе с победителя от другия полуфинал, в който се срещат Анди Мъри и Кей Нишикори.
 
27-годишният Багдатис, 36-и в света, е сред любимите тенисисти на публиката в Австралия, но в началото на първия сет не знаеше къде точно се намира, когато Гришо поведе с 3:0. След това за 48-ия в световната ранглиста Димитров беше лесно да спечели частта.
 
Багдатис беше в трудно положение в третия гейм на втория сет, когато с двойна грешка подари пробив на българина. Той обаче веднага върна пробива и спечели втората част след 45 минути и при третия си сет поинт.
 
В деветия гейм на третия сет Маркос Багдатис спаси брейк поинт и това доведе до изиграването на тайбрек, който беше спечелен от Григор Димитров. С този успех хасковлията стана първият български тенисист, който ще играе финал от турнир на АТР.