Поставеният под № 2 Томаш Бердих спаси три мачбола срещу Рубен Бемелманс и се класира за втория кръг на турнира в Хале след успех с 5:7, 7:6, 6:4.
 
Чехът трябваше да спасява мача в тайбрека на втория сет и след това победи белгийския квалификант за 2 мача и 16 минути. Бердих успя да направи само един пробив при сервис на противника. Това стана в началото на третия сет, но се оказа достатъчно за победата.
 
Третият в схемата Гаел Монфис от Франция записа лесен успех над сънародника си Флоран Сера, след като се наложи с 6:4, 6:3 за 56 минути. Следващият съперник на световния № 8 ще бъде Иван Додиг от Хърватия.
 
Победителят в Хале от 2009 г. Томи Хаас от Германия бе елиминиран от турнира след загуба с 2:6, 7:6, 3:6 от италианеца Андреас Сепи. Това е едва второто участие на Хаас в надпревара след операциите на десен хълбок и дясно рамо през миналата година.
 
Филип Печнер се класира за втория кръг след успех с 6:2, 7:6 над германския си сънародник Доминик Меферт и ще играе в следващата фаза с Даниел Химено-Травер от Испания, който победи Андрей Голубев от Казахстан с 1:6, 7:6, 6:2./БЛИЦ