Първата ракета на Франция Жо-Вилфред Цонга се класира за третия кръг на турнира от сериите "Мастърс" в Монте Карло с награден фонд 2,75 милиона евро, след като елиминира германеца Филип Колшрайбер с 6:2, 6:4.

Цонга не срещна особено голяма съпротива и след като във втория сет играта вървеше гейм за гейм, при 5:4 за него и сервис на Колшрайбер, французинът успя да реализира още първия си мачбол.

13-ият в схемата Фернандо Вердаско от Испания също се класира за третия кръг след успех над Иван Додиг (Хърватия) с 3:6, 6:3, 6:1 в мач, продължил два часа.

В първия кръг на турнира отпадна номер 14 в схемата Флориан Майер от Германия. Той загуби с 6:3, 1:6, 3:6 от Михаил Кукушкин (Казахстан). Четирима италианци се класираха за втория кръг. Андреас Сепи победи Виктор Ханеску (Румъния) с 6:3, 6:1, Филипо Воландри се наложи над Алесандро Джианеси (Италия) със 7:5, 6:3, а Фабио Фонини се справи с Мишел Льодра (Франция) със 7:5, 6:3. Потито Стараче поведе с 4:2 в първия сет преди съперника му Карлос Берлок (Аржентина) да се откаже заради контузия.