Представителят на домакините Жо-Вилфрид Цонга се класира трудно за втория кръг на Откритото първенство на Франция по тенис "Ролан Гарос". Поставеният под №8 Цонга се нуждаеше от малко повече от 3 часа и половина, за да се справи със съпротивата на Даниел Брандс (Германия) с 4:6, 6:3, 6:2, 6:7, 7:5.

25-годишният французин, който достигна до 1/8-финалите на "Ролан Гарос" през миналия сезон, ще играе във втория кръг срещу сънародника си Жоселин Оуана. Участващият с "уайлд кард" Оуана отстрани поляка Лукаш Кубот със 7:6, 6:7, 6:2, 6:4 след малко повече от 3 часа и половина на корта.

Финалистът от миналия сезон на "Ролан Гарос" Робин Сьодерлинг от Швеция се класира лесно във втория кръг на турнира. Поставеният под №5 швед отвя с 6:0, 6:2, 6:3 участващия с "уайлд кард" представител на домакините Лоран Рекодре. Така Сьодерлинг ще срещне във втория кръг победителя от срещата между Николас Лапенти (Еквадор) и Тейлър Дент (САЩ), които играят днес.

Осминафиналистът от миналия сезон Марин Чилич (Хърватия) също преодоля старта на основната схема на "Ролан Гарос", но далеч по-трудно. Той се справи с бразилеца Рикардо Мело с 6:1, 3:6, 6:3, 6:1. 21-годишният хърватин се нуждаеше от 2:16 часа, за да стигне до успеха, а следващият му съперник ще бъде определен от двубоя между Дмитри Турсунов (Русия) и Даниел Химено-Травер (Испания).

Колумбиецът Алехандро Фала разби сърбина Янко Типсаревич с 6:1, 6:2, 6:3 и във втория кръг най-вероятно ще срещне защитаващия титлата си и №1 в света Роджър Федерер от Швейцария, който играе срещу австралиеца Петер Лучак. /БЛИЦ