Григор Димитров победи Маркос Багдатис с 3:2 сета (4:6, 6:3, 3:6, 6:3, 6:3) в мач от третия кръг на Аустрелиън Оупън. Срещата продължи 3 часа и 28 минути. На осминафиналите българинът чака победителя от Анди Мъри и Жоао Соуса. Двубоят от осминафиналите вероятно ще бъде в неделя.

Българинът изигра нервен и посредствен двубой, в който играта му имаше доста колебания. В първия сет Григор изпитваше затруднения с първия сервис, както и с бекхенда, който го тормозеше. От другата страна Багдатис сякаш летеше на корта и подкрепян от вярната публика вкарваше доста невъзможни удари.

В първите четири сета бе нужен по един пробив, за да може и двамата да спечелят. В първия сет той дойде в полза на Багдатис за 5:4. Кипърецът затвърди пробива и спечели сета с 6:4. Във втория бе ред на Григор да пробие сервиса на противника, направи го за 3:1, затвърди пробива за 4:1, а след това нямаше проблеми да спечели с 6:3. В третия сет Багдатис не се отказа и проби за 5:3, а след това спечели с 6:3, за да поведе в сетовете – 2:1. В четвъртия сет Григор Димитров проби за 4:2, след което затвърди за 5:2. Багдатис върна един гейм, но българинът затвори сета при 6:3. В решаващия пети сет Григор отново стигна първи до пробив – за 2:1, затвърди го за 3:1. При 5:3 в своя полза българинът направи още един пробив за крайното 6:3.


ГРИГОР ДИМИТРОВ - МАРКОС БАГДАТИС 3:2 сета (4:6, 6:3, 3:6, 6:3, 6:3)

ПЪРВИ СЕТ
Бърз откриващ сервис гейм за Григор, който спечели с 40:15 – 1:0 гейма. Багдатис изравни без проблеми за 1:1 гейма. Григор спечели следващото си подаване малко по-трудно, но все пак успя – 2:1 гейма. Багдатис изравни за 2:2 гейма, губейки само една точка. Григор Димитров поведе с 3:2 гейма, след като резултатът мина два пъти през равенство 40:40. Кипърецът изравни за 3:3 гейма, след като спечели първи гейм на нула. Григор Димитров отново не допусна изненаса и на свой сервис спечели за 4:3 гейма. Багдатис изравни 4:4 гейма, след като отново допусна само една точка на Григор Димитров. ПРОБИВ, Багдатис поведе с 5:4 гейма. Григор направи третата двойна грешка в мача и допуна резултат 15:40. След това кипърецът спечели гейма. Маркос Багдатис поведе с 1:0 сета, след като спечели с 6:4. Кипърецът нямаше проблеми да затвърди пробива.

6.jpg

ВТОРИ СЕТ


Григор Димитров поведе с 1:0 гейма, след като спечели на нула.Багдатис изравни за 1:1 гейма, въпреки че Григор Димитров имаше възможност за пробив. Българинът поведе с 2:1 гейма, след като спечели сравнително лесно подаването си. ПРОБИВ, Григор Димитров поведе с 3:1 гейма. Сервизът на кипъреца не е като в първия сет и българинът се възползва максимално. Димитров затвърди пробива и поведе с 4:1 гейма, след като даде само една точка на противника. Багдатис намали на 2:4 гейма, след като взе трудно сервис гейма си. Димитров взе подаването си и поведе с 5:2 гейма. Багдатис взе медицински таймаут заради лявото си бедро. Кипърецът намали на 3:5 гейма, след като резултатът мина два пъти през 40:40. Григор Димитров спечели подаването си за 6:3 гейма, с което изравни сетовете - 1:1 сета.

10_2.jpg

ТРЕТИ СЕТ

Багдатис взе подаването си и поведе с 1:0 гейма. Григор Димитров изравни на 1:1 гейма, след като резултатът мина през равенство 40:40. Багдатис поведе с 2:1 гейма, след като резултатът мина през равенство 40:40. При следващото подаване Григор Димитров имаше трудности с първия сервис, резултатът три пъти мина през равенство 40:40, като българинът направи и двойна грешка. Все пак хасковлията удържа и изравни за 2:2 гейма. Маркос Багдатис поведе с 3:2 гейма, след като Григор получи точка за пробив, но не се възползва. При своето подаване Григор допусна изоставане от 15:40, но изравни за 40:40. Три пъти резултатът стигаше равенство, като всеки път Багдатис имаше точка за пробив. Едва на третия път Григор се измъкна и изравни за 3:3 гейма. Маркос Багдатис поведе с 4:3 гейма, след като спечели подаването си, давайки една точка на Григор. ПРОБИВ, Маргос Багдатис поведе с 5:3 гейма. Отново труден сервис гейм за Григор, който даде две точки за пробив на Багдатис. Кипърецът имаше за втори път точка за пробив след двойна грешка на нашето момче. Стигна се и до трети път опит за пробив на Багдатис, която този път кипърецът оползотвори. Маркос Багдатис спечели с 6:3 гейма, с което поведе с 2:1 сета. Григор Димитров имаше четири пъти възможност да върне пробива, но и четирите пъти не успя. Кипърецът изравняваше резултата няколко пъти и накрая триумфира.

9.jpg

ЧЕТВЪРТИ СЕТ

Григор Димитров спечели откриващия гейм на четвъртия сет и поведе с 1:0 гейма. Багдатис изравнява за 1:1 гейма, въпреки че Григор получи точка за пробив. Димитров спаси подаването си, след като резултатът мина през 40:40, но поведе с 2:1 гейма. Багдатис изравнява за 2:2 гейма, след като спечели много бърз гейм в сравнение с последните. Димитров отвърна с гейм на нула и поведе с 3:2 гейма. ПРОБИВ, Григор Димитров поведе с 4:2 гейма. Багдатис направи две последователни двойни грешки, Григор поведе с 40:15 и проби. Димитров затвърди пробива и поведе с 5:2 гейма. Кипърецът намали на 3:5 гейма, след като спечели подаването си. Григор имаше три сетпойнта, но не успя да ги реализира. Григор Димитров спечели с 6:3 гейма и изравни за 2:2 сета.

11_1.jpg

ПЕТИ СЕТ
Маркос Багдатис спечели първия гейм в сета, за да поведе с 1:0 гейма. Григор Димитров бързо изравни за 1:1 гейма, след като даде една точка на противника. ПРОБИВ, Григор Димитров поведе с 2:1 гейма, след като дори поведе с 40:0. Българинът затвърди пробива и поведе с 3:1 гейма. Багдатис намали на 2:3 гейма, след като прекъсна серия на Григор от три поредни спечелени гейма. Григор Димитров спечели подаването си и поведе с 4:2 гейма, въпреки че резултатът мина през равенство 40:40. Багдатис бързо върна един гейм за 3:4 гейма. Димитров поведе с 5:3 гейма, след като спечели трудно подаването си, но не допусна Багдатис да има точка за пробив. ПРОБИВ, Григор Димитров взе последния гейм в двубоя за 6:3, с което спечели и мача с 3:2 сета.

СТАТИСТИКА ОТ МАЧА

15_3.jpg