Спортният арбитражен съд (КАС) отхвърли жалбата на Беларуската федерация по тенис срещу решението на Международната федерация (ИТФ) да прекрати членството й в организацията, заяви на пресконференция председателят на Беларуската федерация Сергей Рутенко.

"Жалбата, подадена от Беларуската федерация по тенис срещу решението на Съвета на ИТФ, беше отхвърлена. Решението, взето от съвета на Международната федерация по тенис, беше потвърдено. Обмисляме възможността да подадем жалба в съда в Швейцария", каза той.

"Трябва да се отбележи, че когато обявихме намерението си да публикуваме резултатите от случая, от ИТФ се вдигна голям шум, заплашиха ни, опитаха се да ни забранят да правим това. Това е още един аргумент, показващ тяхното самочувствие и арогантност.

Дори в момента, в който ни санкционираха, не ни позволяват да правим нищо, искат годишни вноски и пак ни казват какво да правим, когато правата ни са очевидни. Затова решението беше взето, предупредих ги, че няма да мълчим и ще оповестим всички материали по случая", добави Рутенко.

На 1 март 2022 година Международната федерация по тенис отстрани руските и беларуски спортисти от участие в отборни турнири заради ситуацията в Украйна, а също така преустанови членството на тенис федерации на двете държави и отмени турнирите в тези страни.

Асоциацията на професионалистите професионалисти (АТП) и Женската тенис асоциация (УТА) позволиха на руските и беларуски тенисисти да участват в турнирите под тяхна егида с неутрален статут.