Канада загуби служебно с 2:3 двубоя си с Великобритания от 1/8-финалите в Световната група за Купа "Дейвис" заради невъздържана проява на 17-годишния тенисист Денис Шаповалов. Инцидентът се случи в решителния пети мач. В него Кайл Едмънд водеше с 2:0 сета след 6:3, 6:4. При 1:1 в третия сет британецът стигна до пробив, а в яда си при загубена точка Шаповалов удари една топка с ракетата и тя попадна право в лявото око на рефера на стола Арно Габа. Наложи се на съдията да бъде оказвана спешна помощ. Около окото му веднага посиня и се поду.

Преди да бъде откаран в болница, той обяви, че присъжда служебна загуба на Канада.

Така Великобритания се класира на 1/4-финалите за Купа "Дейвис", където ще се изправи срещу Франция.

Инцидентът получи широк отзвук и Шаповалов определено нанесе сериозен удар върху репутацията си. "Срамувам се от постъпката си. Такова нещо никога няма да се повтори. Поведението ми е недопустимо. Извиних се лично на рефера, който за щастие не е пострадал сериозно", обясни роденият в Израел млад тенисист.

След случилото се Шаповалов трябва да плати 2000 щатски долара заради прекратяването на мача и 5000 долара за неспортсменско поведение. 17-годишният тенисист се размина с най-голямата глоба - 12 000 долара, тъй като действията му не бяха умишлени.