Най-добрата българска тенисистка Цветана Пиронкова загуби още на старта на силния турнир в Рим с награден фонд 2 120 000 евро. Пловдивчанката отстъпи пред Петра Цетковска с 6:1, 1:6, 4:6 и приключва с изявите си във Вечния град.

Българката започна ударно и за 29 минути взе първия сет – 6:1. От тук нататък обаче чехкинята, която е номер 69 в света, напипа правилния ритъм и не даде много шансове на нашето момиче. Вторият сет бе противоположност на първия – 1:6 за Цетковска.

Решителната част бе най-оспорвана, но с решителен пробив при 2:2 чехкинята успя да преодолее съпротивата на Цвети – 4:6 и Цетковска продължава напред. Следващата и съперничка е германката Анджелик Кербер.

Цветана Пиронкова – Петра Цетковска 6:1, 1:6
, 4:6

Първи сет
Цвети започна трудно, изостана с 15:30, но успя да обърне съперничката си в този първи гейм – 1:0. Цетковска с мъка успя да спечели подаването си и да направи 1:1. Пиронкова отново успя да спечели подаването си, а веднага след това да запише и пробив за 3:1. Пловдивчанката набързо спечели своето подаване на 0 и затвърди пробива – 4:1.

Българката изостана с 0:40 при последвалия сервис гейм на чехкинята, но с пет поредни успешни отигравания направи нов пробив и 5:1. Цвети застана на сервис за затваряне на първия сет, но допусна изоставане от 0:40 и три топки за пробив на чехкинята. Подобно на предишния гейм обаче Пиронкова стигна до 40:40, а след това спечели и сета - 6:1 за 29 минути.

Втори сет
Пиронкова проби съперничката си в първия гейм на втория сет и поведе с 1:0. Чехкинята обаче поведе с 40:15 във втория гейм и веднага върна пробива за 1:1, а след това без проблеми спечели и подаването си и обърна резултата до 2:1 в своя полза. Впоследствие Цетковска проби Цвети в четвъртия гейм и отново взе подаването си, за да поведе с 4:1. След нов пробив и пети пореден спечелен гейм Цетковска дръпна с 5:1. Чехкинята, която е номер 69 в света, не даде никакви шансове на нашето момиче при подаването си и след 1:6 резултатът от сетовете бе изравнен - 1-1.

Трети сет
Тази решителна част започна с пробив за чехкинята и седми пореден гейм за нея – 0:1. Пиронкова обаче не се предаде и след изключително оспорван гейм успя да стигне до пробив и изравняване на резултата – 1:1. Цетковска и Пиронкова спечелиха следващите си подавания и резултатът отново бе равен – 2:2.

Чехкинята обаче стигна отново до печеливш гейм при сервис на Пиронкова – 2:3. Цвети поведе с 40:0 при сервис на съперничката си, но позволи обрат и нещата станаха заплашителни – 2:4.

Пловдивчанката спечели последвалото си подаване и намали изоставането си, но Цетковска стори същото и е все по-близо до успеха – 3:5. Чехкинята застана за решителен сервис гейм. Дръпна с 30:0, но Пиронкова успя да изравни до 30:30. Последваха две успешни разигравания за Цетковска и край на мача!