22-годишният украинец Александър Долгополов изхвърли поставения под №4 на "Аустрелиън Оупън"Робин Сьодерлинг (Швеция) след победа с 1:6, 6:3, 6:1, 4:6, 6:2 на осминафиналите. 46-ият в световната ранглиста Долгополов достига за първи път в кариерата си на четвъртфинал в турнир от "Големия шлем". Долгополов е дебютант на "Аустрелиън Оупън".

Двукратният финалист на "Ролан Гарос" Сьодерлинг започна силно, като проби още първия сервис-гейм на противника си и поведе с 3:0, а след това още веднъж спечели подаването на украинеца, за да поведе с 5:1, след което затвори гейма при 6:1.

Шведския тенисист осъществи ранен пробив и във втория сет, за да поведе с 2:1. Последва обрат в мача. Долгополов спечели 4 поредни гейма и това му помогна да грабне втората част.

В третия сет украинецът даде само един гейм на съперника си, но в четвъртия бе време за нови обрати в двубоя. Първо Сьодерлинг поведе с 4:0, но при 4:1 шведът повика физиотерапевт на корта заради проблем с десния крак. Веднага след медицинския таймаут Робин бе пробит, Александър намали на 3:4, но все пак Сьодерлинг успя да спечели сета.

Робин започна отлично решаващия пети сет, като проби още първото подаване на съперника си, но след това Долгополов взе 4 поредни гейма и това се оказа решаващо.

Сьодерлинг направи 51 непредизвикани грешки в срещата, докато Долгополов допусна само 23 и реализира 51 печеливши удари - 17 повече от шведа. За място на полуфиналите украинецът ще спори с победителя от мача между миналогодишния финалист Анди Мъри (Великобритания) и австриеца Юрген Мелцер./БЛИЦ