Роджър Федерер се класира за четвъртфиналите на "Ролан Гарос" след уникален обрат срещу Томи Хаас. Номер 2 в света загуби първите два гейма срещу германския състезател, но триумфира след 6:7, 5:7, 6:4, 6:0, 6:2. 

В първия сет двамата не записаха нито един пробив и се стигна до тайбрек, който Хаас спечели. Федерер постигна ранен пробив във втория гейм, но Томи успя да го върне и изравни за 4:4. След това германецът постигна нов пробив, с който стигна до 7:5 и поведе с 2:0 сета. В третия сет Хаас изпусна уникален шанс да спечели мача, като не успя да направи пробив в осмия гейм. В следващия Федерер проби и затвори сета с 6:4.

Швейцарецът доминира изцяло в четвъртия сет, а германецът си даде почивка и загуби с 0:6. Хаас започна добре в решителния пети сет, но в петия гейм направи няколко грешки, което доведе до пробив за номер 2 в света, с което спечели мача. За място на полуфиналите Федерер ще спори с победителя от двубоя между Анди Родик и Гаел Монфис.

Така Федерер запази шансовете си за спечелване и на четвъртия турнир от "Големия шлем". Той не е печелил единствено "Ролан Гарос", като има три загубени финала от Рафаел Надал в последните три години. Рекордьорът с 31 поредни победи на червения корт в Париж обаче отпадна вчера от надпреварата.

Ако спечели "Ролан Гарос", швейцарецът ще стане вторият тенисист след Андре Агаси с "Голям шлем" в кариерата си в Оупън ерата. Титлата ще бъде 14-а в кариерата на Федерер, като така той ще изравни постижението на Пийт Сампрас, който не е печелил само "Ролан Гарос"./БЛИЦ