След няколко седмици на слухове и непотвърдени информации вече е ясно кой е новият треньор на Григор Димитров. Първата ни ракета започна съвместна работа с аржентинския специалист Данте Ботини, който бе треньор на Кей Нишикори в продължение на цели 9 години, а след като се раздели с японеца работи за кратко с Николас Джари.

Ботини е известен в света на тениса най-вече заради работата си с японската звезда, но това е само една глава от неговата доста интересна житейска и професионална история. Тя включва един много амбициозен аржентински тийнейджър, няколко европейски бизнесмени и една каравана.

Данте Ботини е роден на 10 август 1979 г. в Коронел Принглес – едно от предградията на аржентинската столица Буенос Айрес. За разлика от повечето си сънародници, чиято голяма любов е футболът, Данте още от ранна възраст е привлечен от тениса.

„Започнах да играя тенис на 4 години, а на 9 вече пътувах из Аржентина, за да участвам в турнири. Спечелих няколко турнира на сингъл и двойки. На 13-годишна възраст се преместих да живея в Буенос Айрес, тъй като конкуренцията там е много по-голяма. Това ми се отрази добре и година по-късно, когато бях на 14, станах №1 в националната ранглиста както на сингъл, така и на двойки“, разказва Ботини пред аржентинския сайт El Orden de Pringles.

Аржентинският специалист е категоричен, че самостоятелният живот в големия град го е направил много по-зрял, а след преместването му в столицата кариерата му тръгва нагоре.

„Да бъда далеч от дома и семейството си ми помогна да съзрея. По това време тренирах с няколко професионални играчи и бях равностоен на някои от тях. Това ми даде огромно самочувствие и увереност да стана професионалист и да започна да играя във Фючърс и Чалънджър турнири.

Когато бях на 16 години с мен се свързаха бизнесмени от Европа и ми предложиха да отида там и да играя в няколко професионални турнира, на които те бяха спонсори. В продължение на 4 години непрестанно пътувах из Европа и Южна Америка. Беше доста тежко, тъй като в 3 от тези години живеехме в каравана, а при това положение е много трудно да достигнеш върховата си кондиция и да показваш най-доброто от себе си“, продължава историята си аржентинецът.

Едва на 19 години Данте изиграва мачът, който се оказва негов последен на професионално ниво. Това се случва на турнира на ITF Argentina F4, където още в първи кръг бъдещият треньор е разгромен с 3-6, 0-6 от 973-ия в света Едгардо Маса. Най-високото класиране, до което Ботини достига в световната ранглиста, е №827 на сингъл и №380 на двойки.

Ботини решава да остане в родината си, за да преоткрие любовта си към тениса, но няколко години по-късно животът отново го отвежда далеч от Аржентина. След завършването на гимназиалното си образование Данте заминава за САЩ, където завършва „Спортен мениджмънт“ в университета на Западна Флорида.

„Когато бях на 23 години заминах за САЩ и след 4-годишно следване придобих диплома по спортен мениджмънт. Реших да остана във Флорида и през декември 2007 г. започнах работа като треньор в академията на Ник Болетиери IMG. Веднага почувствах, че тази работа е точно за мен. Прекарах три години в академията, като тренирах играчи от всички възрастови групи“ разказва още Ботини.

През декември 2010 г. аржентинецът се запознава с Кей Нишикори, който по това време тренира в IMG. Това се оказва началото на едно дълго и ползотворно партньорство.

„Започнахме да тренираме през декември 2010 и 2011 беше първият ни пълен сезон заедно. Той започна годината като №98, а я завърши като №24. Много успешна година. Двамата с Кей веднага си допаднахме и това направи съвместната ни работа много лесна“ разказва треньорът.

Winbet - победата е емоция! (18+)

Партньорството между Ботини и Нишикори продължава цели 9 години, преди да приключи през октомври 2019 г. Именно под негово ръководство японецът постига най-големите си успехи като се изкачва до №4 в световната ранглиста, а през 2014 г. достига до финала на US Open, където губи от Марин Чилич. По време на съвместната им работа Нишикори печели 11 ATP титли.

След края на партньорството си с японеца Ботини не остава за дълго без работа. През декември същата година той официално започва да тренира чилиеца Николас Джари. Тук обаче нещата далеч не протичат толкова гладко. Състезателните права на Джари са му отнети за 11 месеца след положителна допинг проба, а завръщането му на корта започна с две загуби на ниво Чалънджър и Фючърс.

Така се стигна до 8 декември 2020 г., когато колумбийският журналист и тенис коментатор Андрес Варгас Пераза пръв информира, че Ботини може да стане новият треньор на Григор Димитров. Слуховете се засилиха неимоверно броени дни по-късно, на 16 декември, когато стана ясно, че Ботини е заминал за Монте Карло, където живее и тренира Григор Димитров.

Вчера първата ни ракета и новият му треньор споделиха и своята първа обща снимка в социалните мрежи. Това се случи след една от тренировките на Григор Димитров в Монте Карло заедно със световния №17 Фабио Фонини. Димитров и Ботини не са обявили партньорството си официално, но и очевидно не се опитват да го пазят в тайна.

Двамата тренират заедно от около седмица, като българинът се подготвя много усилено за предстоящия Australian Open. Вчера стана ясно, че Димитров няма да участва на никой от откриващите за сезона ATP турнири в Делрей Бийч и Анталия, а шансовете на България за участие в ATP Cup към момента не са никак големи. Това означава, че първата ни ракета и Ботини ще имат още няколко седмици на разположение, за да се подготвят спокойно за Откритото първенство на Австралия.

TennisKafe.com