Скромен турнир по тенис влезе във всички световни новинарски емисии. Ужасен инцидент се разигра в надпреварата с награден фонд 25 хиляди долара във Версмолд (Германия), където поставена под номер 1 е българката Диа Евтимова. Състезателката Елиз Тамаела бе пребита от бащата на конкурентката си Карън Барбат – Михай.

Новината се разпространи чрез социалните мрежи, а почти всички състезателки в турнира осъдиха действията на Михай Барбат, който според тях има психически отклонения.

По информация на свидетели 27-годишната Тамаела била на трибуните и подкрепяла сънародничката си Даниеле Хамсен в мача й с Карън Барбат. Холандската тенисистка е с мозъчно сътресение, след като е понесла няколко удара в лицето от полуделия баща. Тъмнокожата Елис е обиждана и на расистка основа.

Братът на пострадалата тенисистка Сандер веднага пристигнал във Версмолд и сподели: “Като брат на Елиз мога да потвърдя историята. Тя е била атакувана от бащата на Карън Барбат, докато е гледала мача й. Той я е обиждал с всички ужасни расистки думи, които не искам да повторя. Елиз го е помолила да спре и той я е ударил в лицето. Тя е загубила съзнание за около 5 минути. Сега се намира в болница, натъпкана с обезболяващи. Надявам се, че бащата на Карън Барбат никога повече няма да бъде допуснат до състезание”.

Самият Михай заяви по-късно: “Не съм я докосвал. Тя ме удари”.

Мачът между Хамсен и Барбат не е завършил и на холандката е присъдена служебна победа.

19-годишната Карън не може да се похвали с блестяща кариера досега. Най-доброто класиране на датчанката е номер 474 от миналата година. В същото време баща й, който е и неин треньор, е печално известен. Миналия август той бе арестуван по време на турнир в Копенхаген за шофиране в нетрезво състояние. Често влиза в конфликт с датската федерация и прави проблеми на дъщеря си.

Самата Карън е не по-малко ексцентрична. В един от турнирите си тя ползвала 13-годишния си брат Алекс като треньор.

Очаква се Михай Барбат да понесе тежка глоба и да му бъде забранено да стъпва на тенис кортове до живот.