Директорът на „Аустрелиън Оупън“ Крейг Тилей не очакват проблеми с провеждането на надпреварата, въпреки че в страната бушуват ужасно големи горски пожари от октомври, а качеството на въздуха в Мелбърн се понижи драстично до нездравословни нива.

Организаторите на първия за годината турнир от Големия шлем ще вземат допълнителни мерки, за да се гарантира провеждането на състезанието, което започва с квалификации след 14 януари.

„Ангажирали сме значителни допълнителни ресурси за анализ, мониторинг и логистика по време на целия турнир. На място ще има метеоролози и експерти за качеството на въздуха, които ще анализират в реално време всички налични данни и ще преценяват за качеството на въздуха на „Мелбърн Парк“. Имаме късмет, че разполагаме с три покрити стадиона и осем корта на закрито. Това ще ни позволи да проведем Откритото първенство на Австралия без значение от времето“, сподели Крейг Тилей.

Към момента пожарите са обхванали значителни територии в югоизточната част на континента в щатите Нов Южен Уелс и Виктория. Няколко района по южното крайбрежие са затворени за туристи, а на жителите им е препоръчано да се евакуират. Огнената стихия взе 25 жертви, сред които трима пожарникари, като унищожи над 6,5 милиона хектара гори и хиляди жилища и административни сгради.