Феноменалната и сензационна победа на Григор Димитров срещу лидера в световната ранглиста Новак Джокович със 7:6, 6:7, 6:3 на турнира по тенис в Мадрид бе отразена подаващо от световните медии. Публиката на корта си тръгна удовлетворена, а поведението й по време на мач бе наистина впечатляващо. Почти всички аплодираха всяко отиграване на българина и освиркваха Джокович. От средата на втория сет до края на мача името на Григор бе бурно скандирано, което изключително рядко се случва на тенис мач.

Днес Българинът е залят от суперлативи в световните издания, а британската медия „Би Би Си” дори обяви, че е изгряла нова звезда. „Изразът "изгря звезда" трябва да бъде запазен за таланти в тийнейджърска възраст, но в случая с Григор Димитров мисля, че можем да направим изключение. От години знаем за таланта му, но днес за първи път наистина показа смелост за битка срещу топ тенисист и излезе победител. Изключителен момент както за самия него, така и за мъжкия тенис. Влизане в Топ 10 изглежда възможно още това лято, ако се съди от този трисетов трилър, продължил три часа", написа кореспондентът на „Би Би Си” Джонатан Оувъренд.

"Дръзкият Димитров взе скалпа на Джокович. Това беше една впечатляваща победа за играча, който често е наричан Бейби Федерер, с която той показа, че е сериозна заплаха за големите тенисисти. Нещо, което той доказа още с мача срещу Рафаел Надал на четвъртфиналите в Монте Карло. Неговата игра и страхотните му удари бяха също толкова впечатляващи в Мадрид. Но този път той добави една допълнителна решимост и показа характер, когато трябваше да спечели подаванията си в ключовите моменти", похвалиха от ESPN българския тенисист.

"Стиснал зъби, с уморено лице, Григор Димитров издържа болките от схващанията в краката, падания по корта, пропуснатите възможности и напрежението от това да водиш срещу световния номер 1 Новак Джокович. През цялото това време 21-годишният тенисист нито за момент не загуби своя апетит за борба. Димитров спаси три сетбола в първата част, бореше се с крампи в краката във втората, а в третата успя да задържи ранен пробив, за да зашемети и шокира Джокович в един див трилър. Ако Димитров реализира своя изумителен потенциал, той несъмнено ще се връща в спомените си към тази нощ като момента, в който той навърши своето пълнолетие", написа Tennis.com.

„Бейби Федерер изхвърли Джокович“, „Новак не премина проверката срещу Бейби Федерер“ и „Невероятно представяне на Димитров“ пък са част от заглавията в Испания.

„Българският клонинг на Федерер взе скалпа на световния номер 1. Амбицираният българин демонстрира класа и показа завидни умения на тенис корта в Мадрид“, написа мадридският вестник „Ас“.

В следващия кръг Григор Димитров ще се изправи в четвъртък срещу победителя от сблъсъка между колумбиеца Сантяго Хиралдо и швейцареца Станислас Вавринка.