Триумфиралият в миналогодишното издание на Ю Ес Оупън Анди Мъри приключи с тазгодишното си участие. Британецът бе спрян още на 1/4-финала от Станислас Вавринка с 4:6, 3:6, 2:6.

Мъри бе неузнаваем на корта на "Артър Аш Стейдиъм" и почти с нищо не притесни своя опонент, като не успя да стигне до нито една точка за пробив в целия мач. В същото време Вавринка бе много стабилен в хода на двубоя и напълно заслужено продължава в следващата фаза след само 2 часа и 5 минута игра, като така достигна до първия си полуфинал в турнир от Големия шлем.

Първият сет вървеше гейм за гейм до 5:4 в полза на Вавринка. Мъри обаче печелеше трудно своите подавания, макар и да не допусна възможности за пробив на своя съперник. В 8-ия гейм обаче швейцарецът имаше шест възможности за пробив и успя да вземе гейма и сета с 6:4.

Вторият сет вървеше гейм за гейм до резултат 3:2 в полза на Вавринка. Мъри изигра изключително слаб гейм и допусна пробив на нула за 4:2. След това швейцарецът спечели и своето подаване, но Мъри удържа при своя сервис-гейм, за да намали на 5:3. В следващия гейм Вавринка показа леко разколебаване и трудно вкарваше първи сервис, което даде шанс на съперника му да се върне в мача. Мъри обаче не се възползва и в крайна сметка загуби гейма и съответно и сета с 3:6.

В третия сет Вавринка напълно доминираше и успя да стигне до пробив още в началото за 2:1. След това той поддържаше преднината си, за да се стигне до нов пробив за 5:2 в полза на швейцареца. Накрая той спечели и своето подаване, с което окончателно затвори сета и мача в своя полза с 6:2 гейма.

Така Вавринка продължава на полуфинал в турнира, където го очаква сблъсък с Новак Джокович.