Стан Вавринка няма как да не бъде доволен от трудната победа, която изкова срещу Григор Димитров в първия кръг на Мастърса в Синсинати.

Швейцарецът сервираше три пъти за успеха в третия сет, но вдъхновената игра на българина го притисна до стената и трикратният „мейджър“ шампион трябваше да се измъква в тайбрек. Дългият гейм можеше да отиде на сметката и на двамата, но 23-ият в света надделя с 5-7 6-4 7-6(4).

„Малко ми помага това, че съм спечелил последните няколко мача срещу него, но преди това той ме побеждаваше в по-голяма част от случаите. Знаех, че трябва да очаквам труден двубой“, каза Вавринка след епичния сблъсък, цитиран от atptour.com.

След повече от два часа и половина игра швейцарецът сервираше за успеха при 5-2, но световният №74 отрази два поредни мачбола, за да остане в мача. Направи серия от общо четири поредни спечелени гейма и стигна до геймбол за 6-5, но трикратният „мейджър“ шампион отново проби. Невероятна точка обаче изведе Григор до тайбрек след нов пробив, но и там не успя да направи последната стъпка към победата.

Миналата седмица Стан надигра топ тенисиста ни и на старта на Мастърса в Монреал. Тогава Григор загуби с 4-6 4-6, а днес показа индикации, че може да изиграе много по-добър двубой. Направи го, но в крайна сметка допусна трето поредно поражение, а Вавринка записа седми успех от 11 двубоя срещу българина.

Швейцарецът взе последните пет мача срещу Димитров, а Григор го надигра последно преди три години на осминафиналите именно в Синсинати.

„Това бе мач от първи кръг, а в такива случаи никога не играеш най-добрия си тенис, но най-важното нещо е да се бориш. Щастлив съм от победата“, каза Стан.

В битката на двама тенисисти с едноръки бекхенди Вавринка губеше в дългите размени на удари. Когато разиграванията продължаваха от пет до девет удара, Димитров спечели 29 от тях срещу 26 за опонента. В тези с повече от 10 удара топ тенисистът ни надделя със 17-8, според статистиката на ATP.

В разиграванията под пет точки обаче доминиращият състезател бе швейцарецът. Той взе 75 от тези точки срещу 52 за Григор, а в това число влизат и десетте двойни грешки на българина.